'Jaga-jaga kalau nak repair phone di Low Yat' - Mangsa scam

Posted on Sunday, April 14, 2019 | 4/14/2019



Pengguna Twitter mendakwa dirinya telah menjadi mangsa scam ketika mendapatkan perkhidmatan membaiki telefon bimbit di Plaza Low Yat baru-baru ini yang menyebabkannya mengalami kerugian. 

iPhone 5S yang dibawa pada asalnya hanya mengalami masalah home button yang tidak berfungsi dengan baik. Setelah diperiksa oleh kedai terbabit dan bersetuju dengan caj RM80 yang dikenakan, pengadu meninggalkan telefon itu untuk dibaiki, sementera dia pergi ke kedai lain di plaza berkenaan. 

Setelah beberapa minit, dia kembali dan pekerja itu memaklumkan bukan sahaja home button rosak, malah LCD iPhone itu juga pecah. Pelik, sedangkan segalanya elok sebelum diserahkan kepadanya. Malah, harga RM80 yang dipersetujui tadi bertukar ke RM130. Nampak?

OKAY guys. Never ever repair your phone on this shop. I'm not the guy who wants to bring a person down. But I really do think this shop is a huge scam. 

The story goes something like this la. Actually I have an extra iPhone 5S at my home. Tapi home button dia rosak la. Phone elok je pakai, boleh guna home button shortcut iPhone tu. 


Since I went to Low Yat nak pergi upgrade ram for my laptop, I was like, why not repair the phone as well. 

So the store like, "Come come cheap price". My intention was just to survey. So I asked him how much to change the home button? Dia kata RM150. I was like, mahal la juga kan. Cuz I saw orang tukar screen kat Insta and stuff, baru RM80+. Then I said nevermind la. 

Then he said, "Give me your price range". I also bantai sajalah, I said less then RM100. 

Then he said, "I can give you RM80". I was like wow, cheap. So I said okey la.

Then he said, give him 30 minutes and he will repair it. 

After that, I went to a store which I personally know that shop sebab pernah repair kat situ previously and he's kind and helpful. (Ini untuk repair laptop). Then around 20 minutes passed, I went down to check on the phone. Sekali the phone punya condition looks like this. 

Dia kata my home button rosak sekali dengan ribbon rosak. Dia kata LCD pun rosak. I was like, what?? LCD sebelum ini okey saja, home button saja yang tak function sangat. 

Then he said kena tukar the whole set which was around RM300. Then I said no la, because I'm not even using it. 

I said, "Takpelah, tak payah repair". 

He said, "Takyah repair takpe, but bayar RM130 dulu" (because he apparently 'bought' the home button together with the ribbon. So dia dah beli, he expect me to pay for it". When initially I asked for the home button which initially was RM80. 

Tak minta pun ribbon tu. Then I said no no and I gave excuses such as tak ada duit and stuff la. I and my friend memang cakap no sebab memang boleh rasa ini scam. Then he macam insist juga la untuk bayar and take the phone. 

Long short story, I paid RM100 cuz don't want to make a scene and he change the home button together with the ribbon. Tapi tak pasangkan the screen because dia cakap screen dah pecah. I pun reda saja la. Cuz ada fikir juga what if really pecah the moment I gave him. 

But now fikir balik, the phone was okay saja sebelum ini. What to do, takde rezeki. 

So sesiapa yang nak repair phone kat Low Yat tu jaga-jaga la ye. Not all the shops there are terrible. There is some very good people who repair for cheaper and good quality. Gess just not my day. 

Phone condition now. 

Another fun fact kat Low Yat. They always say nak ori atau local. The kedai I repair laptop tu, the guy cakap kat Low Yat tak ada ori atau local. Semua sama saja (local). Again guys, because of one guy punya action, we can't judge them all. Ada yang betul-betul mencari rezeki. 

p/s: Jangan main bangsa. Blame the person/individual. Kita semua sama saja manusia.

Sumber: Zunair


Sumber : thereporter.my
Blog, Updated at: 4/14/2019

0 comments:

Loading...