--> Skip to main content

Tumpasnya Al-Maunah, Terkuburnya Gerakan Gulingkan Kerajaan Dan Agong!


Masihkah korang ingat dengan kumpulan Al- Ma’unah yang ernah menggemparkan negara pada suatu ketika dahulu? Al Ma’unah yang juga dikenali sebagai Persaudaraan Ilmu Dalam Al Ma’unah merupakam sebuah kumpulan militan yang diketuai oleh Mohamed Amin dengan 29 ahli kumpulan. Kumpulan ini turut disertai seroang anggota tentera berpangkat mejar. Misi kumpulan ini adalah untuk memnggulingkan kerajaan Malaysia termasuklah Yang Dipertuan Agong.

Kisah Al Ma’unah bermula dengan pencerobohan kumpulan itu keatas kem tentera dan mencuri kelengkapan persenjataan tentera. Anggota kumpulan ini telah datang ke Kem Batalion 304 Batalion Rejimen Askar Wataniah di Empangan Temenggor, Gerik Perak dan memperdayakan anggota tentera di sana, kononnya untuk melakukan pemeriksaan mengejut setelah hadir dengan pakaian pegawai kanan tentera.

Sumber gambar dari OrangPerak.com
Mereka berjaya melarikan sejumlah besar senjata dan imunisasi, antaranya ialah 97 laras M16, dua laras SteyrAUG. empat senjata Mesingan Kegunaan Am, enam laras mesingan ringan , lima pelancar bom tangan M203, 182 kelopak M16, lapan laras tambahan Mesingan Kegunaan Am, tiga laras tambahan mesingan ringan, 26 bilah pisau benet, 9,095 butir peluru kaliber 5.56mm serta 60 butir kartus peluru bom tangan 40mm kaliber.

Setelah berjaya mencuri, kumpulan berkenaan telah bertindak menyembunyikan diri di dalam hutan di Bukit Jenalik, Sauk Perak dan mengagihkan senjata berkenaan untuk dilatih. Bunyi tembakan yang jarang didengari oleh penduduk kampung telah menarik perhatian anggota polis. Sebelum di kepung, mereka sudahpun membuat persediaan termasuklah mengumpul bekalan makanan untuk tiga bulan di pengkalan mereka di Bukit Jenalik dan tambahan senjata seperti parang dan senapang patah utnuk menjayakan misi mereka.

Sumber gambar dari Free Malaysia Today
Bagi menyekat pergerakan kumpulan berkenaan, sejumlah pasukan polis telah dihantar untuk mengepung pengakalan mereka. Namun nasib malang menimpa 2 anggota polis, seorang komando ATM dan seorang penduudk tempatan kerana menjadi tebusan kumpulan berkenaan. Kumpulan ini turut mengugut akan menyerang Kuala Lumpur jika tuntutan mereka, mahukan Tun Mahathir meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia tidak dipenuhi dalam masa 24 jam.

Anggota polis dan orang awam yang menjadi tebusan kemudian diseksa dan dianiaya oleh kumpulan berkenaan, mereka dipaksa mengali parit di kawasan Bukit Jenalik untuk kubu pertahanan. Salah seorang tebusan, anggota komanda bernama Truper Matthews anak Medan telah ditembak mati sebelum cedera akibat ditembak dibahagian kaki oleh salah seorang anggota kumpulan berkenaan bernama Jemari Bin Jusoh kemudian ditanam disalah satu parit kubu pertahan kumpulan berkenaan. Pada waktu malam, mereka diikat dibawah pokok durian.

Sumber gambar dari Google
Akhirnya pada Julai tahun 2000, salah seorang kumpulan Al-Ma’unah telah ditembak oleh pasukan keselamatan. Bertindak balas dari itu, mereka telah membalas tembakan sehigga menyebabkan salah seorang anggota polis bernama Sanghadeva telah ditembak mati dan dikebumikan bersebelahan Truper Matthews.

Sebelum terkuburnya misi mereka untuk menggulingkan kerajaan Malaysia termasuklah Raja, telah berlaku satu insiden penting apabila ASP Abdul Razak yang ketika itu pegawai yang mengetuai pasukan payung terjun polis anti-pengganas VAT69 telah berjaya menyelinap masuk ke markas kumpulan berkenaan dengan 20 orang anggota elit dan bertemu sendiri Mohamed Amin. Maka berlakulah perdebatan ilmiah antara mereka selama dua jam. Kebijakan ASP Abdul Razak menyebabkan Mohamed Amin bersetuju untuk menyerah diri.

Sumber gambar dari Google
ASP Abdul Razak kemudian meminta Pasukan Leftenan Zaini untuk proses perletakan senjata. Mohamed Amin yang ketika itu bersenjatakan raifal M16/M203 telah bertindak menarik kolar Leftenan Zaini Mohd Said, komander Tentera Darat Malaysia ketika itu untuk cuba menembak dari jarak dekat. Namun Leftenan Zaini bertindak pantas menepis tindakan Mohamed Amin mengakibatkan salah seorang kumpulan tertembak.

Mohamed Amin akhirnya dijatuhkan hukuman gantung sampai mati pada 4 Ogos 2006 di Penjara Sungai Buloh atas kesalahan menggulingkan kerajaan Malaysia termasuklah Yang Dipertuan Agong manakala 16 lagi anggota yang tinggal dipenjara sepanjang hayat.

Sumber gambar dari bookukita.com
OHMEDIA: MESKIPUN KISAH INI SUDAH BERLALU HAMPIR 20 TAHUN LEPAS, KAMI HARAPKAN IA MENJADI PENGAJARAN KEPADA RAKYAT MALAYSIA DAN TIDAK AKAN ADA LAGI KES SEBEGINI BERULANG KEMBALI.

+ Baca respon pembaca tumpasnya gerakan gulingkan kerajaan di Facebook Oh! Media
Sumber: Oh! Media
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...