"Setiap Kali Muat Naik Gambar Anak-Anak..." - Rita Rudaini

Posted on Monday, September 30, 2019 | 9/30/2019



Ramai betul toxic di media sosial kan? Lagi-lagi orang yang suka kecam sebab rasa tak puas hati bila tengok kehidupan kita, maklumlah dengki orang kata. Yang lagi bahaya, bila orang sihir guna gambar kita sebab tak suka tengok kita bahagia ataupun senang.


Baru-baru ini, Rita Rudaini berkongsi bahawa sesetengah netizen yang sanggup membuat fake account semata-mata nak komen kata-kata kesat terhadap Rita setiap kali dia upload gambar bersama anak-anaknya.

Kadang-kadang, bila saya kongsi foto anak-anak di laman Instagram, mulalah ada akaun palsu yang tidak mempunyai foto serta tidak mengikuti mana-mana akaun Instagram lain muncul di ruangan komen. Mereka meninggalkan komen buruk dan negatif terhadap foto terbabit. Setiap kali muat naik gambar anak-anak, mesti mereka pun datang komen berbaur kutukan. Saya juga akan bertindak membalas komen jika ada netizen bertindak melampau meninggalkan komen bukan-bukan.

Kalau ya pun korang nak kecam orang tu, gunalah account sendiri. Apa barang guna fake account? Sekadar berani menjadi keyboard warrior, kalau face-to-face sis rasa korang tak berani kot nak kecam orang tu. Ingatlah, Rita tu hanyalah seorang manusia biasa macam kita juga.

Ada yang cakap artis tidak seharusnya balas atau respon. Bagi saya, ikut keadaan. Kalau komen mereka melampau, saya harus bertindak. Kenapa artis hanya perlu diam? Kami mempunyai perasaan seperti manusia biasa, bukannya makhluk asing.

Sumber: Astro Gempak

+ Baca respon pembaca Oh! Media.



Oh! Media Public



Sumber: Oh! Media
Blog, Updated at: 9/30/2019

0 comments:

Loading...