Apa Sudah Jadi? Skrin Samsung Galaxy Fold Alami Kerosakan Tidak Sampai 24 Jam


Sebelum Samsung Galacy Fold diedarkan kepada pengguna, pihak Samsung telah memberikan kepada beberapa individu popular yang menjadi pengguna awal termasuk YouTuber terkenal seperti Marques Brownlee (MKBHD).

Tapi malangnya, telefon pintar yang menggunakan teknologi skrin boleh lipat telah didapati mengalami masalah kerosakan skrin yang serius dengan hanya 24 jam penggunaan.

Ini turut dialami oleh MKBHD sendiri melalui perkongsiannya di Twitter yang sebelum ini telah berkongsikan video 'Samsung Galaxy Fold Unboxing: Magnets!' dan telah memuat naik satu lagi video menunjukkan skrinnya yang menjadi hitam dan rosak sepenuhnya.


Melalui penjelasan MKBHD, Samsung Galaxy Fold ini akan hadir dengan lapisan yang dilihat seakan plastik 'screen protector' dimana model ini akan mengalami kerosakan skrin sepenuhnya jika lapisan ini dibuka.

Selain MKBHD, pengguna-pengguna awal lain turut berkongsikan yang mereka turut mengalami masalah yang sama. Pihak Samsung juga telah mengambil tindakan pantas dengan menggantikannya dengan set yang baharu kepada pengguna terawal untuk mereka terus memberikan komen terhadap model ini.Masalah yang berlaku ini pastinya menggugat penjualan Samsung Galaxy Fold yang bakal ditawarkan tidak lama lagi setelah model ini ditawarkan dengan harga mencecah RM8,135. Di Amerika Syarikat, Samsung Galaxy Fold telah habis dijual pada pertama penjualan sebelum berita mengenai masalah skrin ini mulai tular.

+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.Sumber: Oh! Media