Eksklusif - Apa Yang Menarik Bakal Muncul Dalam PlayStation 5?


Telah banyak laporan dan buah mulut dari ramai orang dan akhirnya pihak Sony sendiri telah mendedahkan tentang beberapa perkara berkaitan PlayStation 5. 

Mark Cerny iaitu seorang Lead System Architect untuk PS5 telah ditemuramah secara eksklusif bersama Wired lalu menyatakan dengan lebih jelas berkenaan beberapa info mengenai konsol itu sendiri.Namun, beliau tidak menggelarkannya PS5 secara terus tetapi memanggilnya sebagai "konsol generasi seterusnya".

Di dalam temuramah itu, terdapat beberapa info yang telah dinyatakan. Antaranya, PS5 telah berada didalam pembanggunan selama  empat tahun.Namun masih belum diketahui lagi bila ia akan dikeluarkan.

Beberapa studio telah berkerjasama dengan Sony baru-baru ini dan mereka telah mempercepat penyebaran sehingga pencipta permainan akan memiliki waktu yang mereka perlukan agar bersesuian dengan keupayaan mereka.

Untuk pengetahuan korang, permainan video dari PS4 juga dikatakan boleh dimainkan di PS5 dimana Backward Compatibility telah disahkan dan ia akan menggunakan drive untuk memasukkan disk dan belum lagi ke arah degital sepenuhnya.

Antara ciri menarik lain adalah, ia mampu menampung resolusi 8k dan memiliki Storage Custom SSD yang sangat pantas dimana lebih kurang 19 kali ganda lebih pantas dari PS4 Pro.CPU pula berdasarkan AMD Ryzen generasi ketiga yang mana mengandungi 8 core AMD 7nm Zen 2.Sokongan ray-tracing dengan custom daripada AMD Navi GPU dan 3D audio.

Agaknya dapatkah PS5 ini menarik minat para gamer berbanding konsol Sony yang lain? Apa pendapat korang?Sumber: Oh! Media