Jangan Terpengaruh Dakwaan Teknologi 5G Bahayakan Kesihatan


Malaysia kini dilihat menuju ke arah teknologi Generasi Kelima (5G) yang sedang dilakukan ujiannya di Cyberjaya dan Putrajaya.

Walaubagaimanapun, terdapat berita yang tersebar di media sosial mengatakan bahawa teknologi 5G ini akan menjejaskan kesihatan penggunanya.

Kesan dari itu, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia mengingatkan agar orang ramai tidak terpengaruh dengan maklumat itu kerana sehingga kita tiada keputusan penyelidikan konklusif bagi buktikan teknologi ini memudaratkat kesihatan.
Ini kerana kesan Medan Elektromagnet Frakuensi Radio (EMF) adalah di bawah had yang disyorkan dan ia tidak akan mengakibatkan sakit kepala, kemurungan, kebimbangan dan keletihan, kata Prof. Dr. Thareq Abdul Rahman.

Dalam perkembangan berkaitan, Dr. Thareq turut menggesa agar kempen pendidikan atau kesedaran dapat dipertingkatkan bagi memberi penerangan lebih jelas kepada orang ramai mengenai teknologi 5G.

Kita memang tidak mampu menghalang perkembangan teknologi dan bagi kami perkara ini perlu dilihat dari sudut positif juga yang akan memberi manfaat kepada pelbagai aspek kehidupan manusia dalam bidang kesihatan, keselamatan awam, pertanian, pendidikan dan sebagainya.

+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.


Sumber: Oh! Media