Kerajaan PH bakal hapuskan harga siling RON95 tidak lama lagi

KUALA LUMPUR – Harga siling untuk petrol RON95 boleh dihapuskan apabila subsidi kerajaan, yang dijangka terhad kepada penerima Bantuan Sara Hidup (BSH), berkuat kuasa.

Ketika taklimat kepada media pada Isnin, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata kerajaan akan memutuskan sama ada harga siling itu dikekalkan atau tidak.

Pada Februari, kerajaan mengumumkan harga petrol RON95 dihadkan pada kadar RM2.08 untuk semua pengguna tanpa mengira kenaikan harga minyak global.

“Kami mempunyai dua pilihan.

“Kabinet belum memutuskan perkara ini lagi.

“Kami juga akan menentukan sama ada subsidi yang disasarkan akan berdasarkan pada harga terkurung semasa, atau pada sistem harga apungan,” katanya seperti dilaporkan The Star.

Dilaporkan bahawa kerajaan sedang mencari kaedah untuk memperkenalkan subsidi petrol yang disasarkan bagi memberi manfaat kepada penerima BSH, dan perbankan dalam bentuk wang secara terus ke dalam akaun mereka yang layak setiap bulan.

Saifuddin berkata kementerian merancang menggunakan BSH bagi memuktamadkan bilangan mereka yang layak mendapat bantuan itu dan sedang menunggu maklumat terkini daripada sekretariat BSH sebelum ia boleh diteruskan.

Katanya, buat masa ini terdapat sedikit isu dalam kaedah “perbankan” kerana kira-kira 10 peratus individu dalam pangkalan data tidak mempunyai akaun bank.

Kementerian, katanya, telah bekerjasama dengan beberapa bank untuk membantu individu-individu terbabit yang kebanyakannya berada di kawasan luar bandar membuka akaun bank untuk tujuan ini.

“Sekiranya Kabinet bersetuju bahawa kaedah ini adalah yang terbaik, kita dapat segera menyalurkan dana kepada penerima pada akhir setiap bulan.

“Kami berminat untuk menggunakan kaedah ini, antara kaedah lain yang telah dicadangkan,” katanya kepada pemberita, di sini, hari ini.

Jika kaedah itu terbukti berjaya, beliau berkata ia akan diperluaskan kepada subsidi masa depan yang lain, seperti minyak masak dan tepung.

“Penjimatan yang kami dapat dari bentuk pengeluaran yang lebih cekap ini boleh digunakan untuk membolehkan lebih banyak rakyat Malaysia menikmati subsidi petrol – terutamanya kumpulan M40 (40 peratus pertengahan).

“Ini adalah rancangan jangka panjang,” katanya.

Ditanya bilakah subsidi akan berkuat kuasa, beliau berkata kementerian sedang menunggu pangkalan data BSH yang dikemas kini, yang sepatutnya siap “tidak lama lagi”.

“Mereka sedang membersihkan data dan berada di peringkat akhir

“Kami mahu memastikan data itu boleh dipercayai – yang sepatutnya perlu dimasukkan dan mereka yang tidak sepatutnya mendapat bantuan mesti dikeluarkan,” katanya.Sumber: cempedakcheese.com