Penganjur Fortnite World Cup Berjaya Tangkap 1 Ribu Pemain Menipu


Sedang berlangsung pusingan kelayakan Fortnite World Cup pada minggu ini di mana hadiah mingguan yang ditawarkan oleh pihak penganjur melebihi RM4 juta. Seperti yang dijangkakan terdapat pemain yang cuba untuk menipu di dalam pusingan kelayakan ini.

Untuk pengetahuan korang, lebih dari 1000 akaun sudah diharamkan kerana menipu semasa pusingan kelayakan dijalankan. Akibatnya, 200 akaun pemenang akan ditarik balik hadiah kemenangan dan akaun mereka diharamkan untuk bermain dan digunakan secara kompetitif selama 14 hari.Pihak penganjur iaitu Epic Games telah mengumumkan akaun yang diharamkan kerana perkongsian akaun sudah mencecah 48 dan 8 di antaranya adalah yang memenangi hadiah. Selain itu, 8 akaun lain turut diharamkan kerana bermain secara berkumpulan semasa perlawanan solo.

Paling mengejutkan 1 akaun pemain telah diharamkan untuk selamanya kerana menipu di atas perisian yang digunakan dan 1 lagi akaun telah diharamkan untuk bermain selama 72 jam kerana sengaja keluar daripada permainan sebelum dibunuh.

Oh! Media: Pertandingan besar sebegini pasti akan mengundang ramai pemain yang tidak jujur dan menipu untuk mendapatkan sesuatu. Syabas diucapkan kepada pihak penganjur iaitu Epic Games kerana berjaya mengawal keadaan dan menangani masalah penipuan ketika pusingan kelayakan Fotnite World Cup ini berlangsung.


Sumber: Oh! Media