Tidak Sampai Seminggu Avengers: Endgame Dapat RM4.96 Bilion Untuk Kutipan Global


Tidak sampai seminggu filem Avengers: Endgame ditayangkan, kini ia telah berjaya memecah rekod tayangan pecah panggung dengan jualan tiket global sebanyak AS$1.2 bilion atau RM4.96 bilion yang diumumkan oleh Disney Co.

Jumlah ini juga sekaligus mengatasi rekod terdahulu mereka sebanyak AS$257.7 juta atay RM1.06 bilion daripada fikem Avengers: Infinity War.

Endgame berjaya meraih jualan AS$350 juta (RM1.44 bilion) di Amerika Syarikat (AS) dan Kanada yang dianggap pasaran filem terbesar dunia.

Jualan di China, Brazil, Perancis dan puluhan pasaran lain turut mencatatkan satu rekod ya g tinggi untuk jualan hujung minggu. Malaysia juga mencatatkan kutipan RM10 juta pada hari pertama tayangannya pada 24 April. Bahkan, hasil dari pantauan kami, sehingga ke hari ini semua pawagam dilihat penuh walaupun ia ditayangkan setiap 30 minit.

Filem aksi tiga jam itu adalah babak terakhir kisah 22 filem Marvel Studios, sejak 2007. Ia menampilkan watak popular komik seperti Iron Man (Robert Downey Jr), Hulk (Mark Ruuffalo) dan Thor (Chris Hemsworth) dalam usaha menentang watak jahat Thanos (Josh Brolin).

Sumber: Oh! Media