Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau Ucap Ramadan Mubarak Kepada Semua Muslim


Bersempena dengan sambutan Bulan Ramadhan di seluruh dunia, Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau mengucapkan selamat menunaikan ibadah puasa kepada semua Muslim di Kanada dan seluruh dunia.

PM Kanada yang kini berusia 47 tahun itu dilihat konsisten memberikan ucapannya mengenai Islam sebagai tanda sokongannya terhadap hidup harmoni dan rakyatnya yang hidup dalam pelbagai latar belakang dan agama.

"Ramadan menunjukkan nilai-nilai di hati islam, seperti belas kasihan dan khidmat kepada orang lain dan ia mengingatkan kita semua untuk memberi dan meletakkan keperluan orang lain lebih daripada diri sendiri," katanya.

Justin turut menyebut tragedi hitam yang berlaku di Chrischurch, New Zealand tempoh hari telah menjadi antara waktu yang sukar untuk kehidupan warga Islam seluruh dunia.
Oleh itu, Justin berkata meraka akan terus menghalang segala kebencian keatas mana-mana agama dan Kanada akan terus memastikan Islamophobia tidak berlaku agar semua orang boleh melakukan kepercayaan mereka dengan bebas.

"Setiap hari, muslim Kanada membantu membina Kanada yang lebih baik. Jadi hari ini, mari kita meraikan sumbangan mereka dan berkumpul untuk meneruskan kerja itu".+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.


Sumber: Oh! Media