--> Skip to main content

Bolehkah Ibubapa Guna Harta Anak Untuk Aqiqah?


Soalan:
Adakah dibolehkan mengambil harta anak untuk melakukan aqiqah?

Jawapan:
Bermula aqiqah itu adalah sunat yang sangat dituntut atas bapa bagi anak atau bagi orang yang wajib memberi nafkah atas anak tersebut. Tidak berhak orang lain melakukan aqiqahnya melainkan dengan izin baginya oleh bapa anak tersebut atau orang yang wajib memberi nafkahnya dengan mendirikan aqiqah anak tersebut sebagai ganti daripadanya.

Dan tidak boleh mengambil harta anak untuk mengerjakan aqiqah kerana aqiqah itu perkara kebajikan dan perkara kebajikan daripada harta anak itu dilarang disisi syarak dengan perkiraan tidak mempunyai harta maka tidak harus berbuat kebajikan dari hartanya.

Berkata Syeikh Zakaria Al-Ansari pada kitab Asnal Mathalib Syarah Raudhatut Thalib:

[(فَصْلٌ: وَإِنَّمَا تُسَنُّ) الْعَقِيقَةُ (لِمَنْ عَلَيْهِ النَّفَقَةُ) لِلْوَلَدِ (لَا مِنْ مَالِ الصَّبِيِّ) الْأَوْلَى الْوَلَدُ فَلَا يَعُقُّ مِنْ مَالِهِ؛ لِأَنَّ الْعَقِيقَةَ تَبَرُّعٌ، وَهُوَ مُمْتَنِعٌ مِنْ مَالِهِ؛ فَلَوْ عَقَّ مِنْ مَالِهِ ضَمِنَ] اهـ.

“Ini suatu fasal dan hanyasanya disunatkan aqiqah bagi orang yang wajib atasnya nafkah anak yang bukan dari harta kanak-kanak, maka tidak diaqiqahkan dari hartanya kerana aqiqah itu perbuatan kebajikan. Maka ia tertegah dari harta kanak-kanak. Maka jika diaqiqahkan dari harta anaknya maka wajib diganti.”

“Maka tidak boleh aqiqah itu dari harta kanak-kanak jika ada baginya harta tertentu miliknya daripada pewarisan atau umpamanya. Tidak berlaku larangan ini pada harta milik dua ibu bapanya atau salah seorangnya dengan sebab anak tersebut, seperti harta yang dikenali sebagai pemberian dan hadiah atau lain dari demikian itu.”

Wallahua'lam.

دار الإفتاء المصرية

Oleh: Ustaz Azhar Idrus
+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media

Oh! Makan


Sumber: Oh! Media
Tarikh Artikel: 30 July 2019
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...