--> Skip to main content

Hukum Menyaksikan Penyembelihan Bagi Peserta Korban


Soalan:
Adakah perlu orang yang berkorban menyaksikan penyembelihan bagi menyempurnakan korbannya?

Jawapan:
Bagi mereka yang ingin menunaikan ibadah korban, yang terbaik adalah apabila orang yang berkorban itu sendiri menyembelih binatang korbannya. Ini sabit berdasarkan hadith Nabi SAW yang mana Baginda sendiri yang menyembelih binatang korbannya berdasarkan riwayat Anas bin Malik RA:

ضَحَّى النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم بِكَبْشَيْنِ أَمْلَحَيْنِ أَقْرَنَيْنِ، ذَبَحَهُمَا بِيَدِهِ، وَسَمَّى وَكَبَّرَ وَوَضَعَ رِجْلَهُ عَلَى صِفَاحِهِمَا
“Nabi SAW menyembelih dua ekor kibas putih yang bertanduk besar sebagai korban dengan tangannya sendiri sambil menyebut nama Allah dan bertakbir, serta meletakkan kaki Baginda di tengkuk kibas tersebut.” [Riwayat Al-Bukhari (5565) dan Muslim (1966)]

Berdasarkan perbuatan Nabi SAW melalui hadith di atas, maka disunatkan bagi mereka yang ingin melakukan korban menyembelih sendiri binatang korbannya mengikut perbuatan Nabi SAW itu.

Boleh juga bagi seseorang itu untuk mewakilkan orang lain untuk menyembelih binatang korban buat dirinya namun disunatkan buatnya untuk melihat sembelihan itu meskipun bukannya dirinya yang melakukan sembelihan tersebut. Ini berdasarkan sebuah hadith yang mana Rasulullah SAW telah bersabda:

قَوْمِي إِلَى أُضْحِيَّتِكَ فَاشْهَدِيهَا فَإِنَّ لَكِ بِأَوَّلِ قَطْرَةٍ تَقْطُرُ مِنْ دَمِهَا يُغْفَرُ لَكِ مَا سَلَفَ مِنْ ذُنُوبُكَ. قَالَتْ: يَا رَسُولَ اللَّهِ، هَذَا لَنَا أَهْلَ الْبَيْتِ خَاصَّةً أَوْ لَنَا وَلِلْمُسْلِمِينَ عَامَّةً؟ قَالَ: بَلْ لَنَا وَلِلْمُسْلِمِينَ عَامَّةً
“Bangun dan pergilah ke tempat penyembelihan korban kamu dan saksikanlah sendiri kerana dengan titisan darahnya yang pertama akan diampunkan dosa kamu yang terdahulu.” Fatimah bertanya: “Wahai Rasulullah! Ini adakah untuk kita Ahlul Bait sahaja atau untuk kita dan orang Islam keseluruhannya?” Jawab Rasulullah SAW: “Bahkan untuk kita dan orang Islam keseluruhannya.” [Riwayat al-Hakim di dalam al-Mustadrak (7525)]

Terdapat beberapa faedah daripada hadith di atas. Antaranya:

  • Arahan Nabi SAW kepada Fatimah R.Anha untuk keluar menyaksikan sembelihan itu menunjukkan bahawa Fatimah R.Anha telah mewakilkan orang lain untuk melakukan sembelihan buatnya.
  • Arahan Nabi SAW kepada Fatimah R.Anha untuk menyaksikan sendiri proses sembelihan itu menunjukkan sunat bagi seseorang yang melakukan korban untuk melihat sembelihannya.
  • Melalui hadith di atas juga menceritakan kelebihan menyaksikan sembelihan sendiri kerana dengan titisan darahnya yang pertama akan diampunkan dosa yang terdahulu.
  • Hadir menyaksikan proses sembelihan itu sendiri dapat menzahirkan syiar Islam.

Kesimpulan

Menyaksikan proses sembelihan bagi mereka yang menunaikan ibadah korban adalah disunatkan berdasarkan hadith Fatimah R.Anha yang dinukilkan sebelum ini. Namun, yang terbaik bagi orang yang ingin melakukan ibadah korban adalah menyembelih dengan tangannya sendiri seterusnya menyaksikan sendiri. Wallahu a’lam.

Oleh: Ustaz Dr. Zulkifli Mohamad Al Bakri | Mufti Wilayah Persekutuan
+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media

Oh! Makan


Sumber: Oh! Media
Tarikh Artikel: 31 July 2019
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...