--> Skip to main content

Akibat Menyerang Anggota Polis, "Awang Hitam" Dihadapkan Ke Mahkamah!

Sumber : Free Malaysia Today
Orang Petaling Jaya tentu pernah nama Pangsapuri Flora Damansara kan? Buat yang tak tahu, kawasan pangsapuri tu sekarang tempat "Awang Hitanm" tinggal menyewa disana sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Baru-baru ini pihak polis ada buat serbuan kat kawasan pangsapuri berkenaan. Tahu apa yang terjadi? Awang-awang bertindak menyerang pihak polis yang sedang membuat serbuan dikawasan berkenaan.

Sebanyak 20 orang "Awang Hitam" warga Nigeria dihadapkan ke Mahkamah Petaling Jaya diatas empat pertuduhan, antaranya adalah menyerang anggota polis.

Namun kesemuanya yang tidak mengaku bersalah selepas kesemua pertuduhan dibacakan dalam bahasa Inggeris. Berikut adalah nama-nama tertuduh yang dihadapkan di mahkamah.
 1. Onorwu Chimuanyi Vincent,
 2. Augustine Ekene Okora,
 3. Onyeikpe Uzoma Onyekachi,
 4. Ndubuisi Osuagwu,
 5. Uchenna Stanley Ayozie,
 6. Chibuzo Kingsley Orji,
 7. Onyiyedi George Oboduagy,
 8. Eberredu Daniel Chima,
 9. Okeke Charses,
 10. Obilor Macdennis Chinemerem,
 11. Osuji Chimobi, 
 12. Chinedu Aligwe,
 13. Kabuye Christian,
 14. Nwokenna Tochukwu Nwabueze,
 15. Chibuzo Goodluck,
 16. Okeke Chinedu Darling Ton,
 17. Charlse Uche Anyanwy,
 18. Ususledrock Onyedikachi,
 19. Mathew Kelechi Cletus
 20. Anoka.
Selain pertuduhan menyerang anggota polis, mereka juga dengan sengaja menyebabkan kecederaan kepada pegawai polis bertugas, menggunakan kekerasan bagi menakutkan pegawai polis, dan juga mengganggu ketenteraman awam dengan melakukan rusuhan.

Peguam yang memwakili mereka ada mohon jaminan mahkamah untuk anak guamnya. Namun permohonan berkenaan majistret menolak permohonan berkenaan.

Sumber : Sinar Harian

+ Baca respon pembaca Oh! Media.Oh! Travel


Sumber: Oh! Media
Tarikh Artikel: 07 August 2019
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...