--> Skip to main content

Pembeli Bersetuju Membeli Barangan Rosak Atau Cacat


Soalan:
Semalam saya ada membeli sebiji durian dengan harga yang murah. Sebelum membeli, penjual telah memberitahu kepada saya bahawa durian tersebut telah ditebuk oleh tupai. Kerana itu penjual telah menjual kepada saya dengan harga yang murah dan saya telah bersetuju dengan perkara tersebut. Soalan saya, bolehkah saya mengembalikan durian tersebut selepas membelinya kerana timbul rasa menyesal selepas pembelian tersebut dilakukan? Mohon penjelasan.

Jawapan:
Konsep utama yang telah digariskan di dalam Islam bagi amalan jual beli adalah perlu kepada saling redha-meredhai antara penjual dan pembeli dalam mensahihkan sesuatu akad jual beli. Perkara ini ada dinyatakan di dalam al-Quran dan hadith berikut:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَأْكُلُوا أَمْوَالَكُم بَيْنَكُم بِالْبَاطِلِ إِلَّا أَن تَكُونَ تِجَارَةً عَن تَرَاضٍ مِّنكُمْ
“Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu makan (gunakan) harta-harta kamu sesama kamu dengan jalan yang salah (tipu, judi dan sebagainya), kecuali dengan jalan perniagaan yang dilakukan secara suka sama suka di antara kamu.” (Surah al-Nisa’: 29)

Imam al-Qurtubi menjelaskan bahawa kalimah ‘batil’ ini bermaksud dengan cara yang bukan hak seperti riba, judi, kezaliman serta perkara-perkara lain yang dilarang kecuali dengan jalan perniagaan yang terdapat padanya redha di antara penjual dan pembeli. (Lihat Jami’ li Ahkam al-Quran, 5/151)

Begitu juga dalam satu hadith yang diriwayatkan oleh Dawud bin Salih al-Madani daripada ayahnya telah berkata bahawa dia telah mendengar Abu Sa'id al-Khudri R.A berkata bahawa Nabi SAW bersabda:

إِنَّمَا الْبَيْعُ عَنْ تَرَاضٍ
“Sesungguhnya jual beli itu dengan cara sukarela.” [Riwayat Ibn Majah (2185)]

Jual beli yang harus dan menepati syarak akan memberi kesan dan implikasi iaitu bertukarnya pemilikan dengan syarat berlakunya keredaan antara penjual dan pembeli. Ianya akan dikira sebagai muktabar. (Lihat Masabih al-Tanwir 'ala Sahih al-Jami' al-Saghir, 1/425)

Imam al-Son’ani menyebut, keredhaan adalah perkara yang tersembunyi dan tidak dapat dilihat. Justeru itu, ianya perlu disandarkan kepada perkara-perkara yang jelas secara zahir seperti lafaz yang menunjukkan kepada rasa redha dan lain-lain. (Lihat Subul al-Salam, 1/2)

Menjawab kepada persoalan di atas, sekiranya pihak peniaga telah memberitahu kepada pembeli tentang kecacatan yang ada pada barang jualan tanpa menyembunyikan sebarang kecacatan, namun pembeli tetap mahu melakukan pembelian ke atas barang tersebut, maka pembeli sudah tidak ada hak khiyar selepas pembelian tersebut. Ini kerana, pembeli dikira melakukan pembelian tersebut dengan kerelaannya dan telah redha terhadap kecacatan yang ada itu. Dalam satu kaedah fiqh menyebut:

الرِّضَا بِالشَّيْءِ رِضًا بِمَا يَتَوَلَّدُ مِنْهُ
“Redha dengan sesuatu adalah redha dengan apa yang terbit daripadanya.”

Demikian itu, mereka yang meredhai di atas sesuatu perkara atau perintah, maka mereka dikira telah redha di atas kesan yang mendatang daripada semua perkara yang dihasilkan daripada perkara atau perintah tersebut. (Lihat al-Qawaid al-Fiqhiyyah wa Tatbiqatuha fi al-Mazahib al-Arbaah, 2/727)

Kesimpulan

Tuntasnya, amalan jual beli perlulah didasari dengan saling redha-meredhai antara penjual dan pembeli. Seseorang yang melakukan penjualan atau pembelian di atas sesuatu barangan, maka dia perlulah melakukan dengan kerelaan hati sendiri dengan penuh kebebasan memilih dan kemahuan diri sendiri. Seperti isu di atas, sekiranya penjual telah menjelaskan tentang kecacatan yang ada pada barang yang dijual, dan pembeli bersetuju untuk membelinya walaupun mengetahui tentang kecacatan tersebut, maka tidak ada lagi hak khiyar kepada pembeli selepas akad dibuat. Ini kerana, perkara perbuatan tersebut telah menunjukkan bahawa pembeli telah redha terhadap kecacatan yang ada itu sekaligus menghilangkan hak khiyar kepada pembeli.

Semoga penjelasan ini memberi kefahaman kepada kita semua dalam bermuamalah menurut syariat Islam yang sebenar. Amin.

Oleh: Ustaz Dr. Zulkifli Mohamad Al Bakri | Mufti Wilayah Persekutuan
+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media

Oh! Makan


Sumber: Oh! Media
Tarikh Artikel: 03 August 2019
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...