--> Skip to main content

Tentera Dan Polis Dikerah Pemerintah, Padam Kebakaran Hutan Akibat Kemarau

Sumber : BBC Indonesia
Saat ini, Indonesia sedang mengalami musim kemarau dimana 28 daripada 34 wilayah mengalami musim berkenaan. Oleh itu, Indonesia kini berdepan dengan masalah kebakaran hutan serius di kepulauan Sumatera khususnya lokasi yang mempunyai tanah gambut kerana ia mudah terbakar.

Akibat dari itu, pemerintah terpaksa mengeluarkan perintah darurat di enam wilayah pulau berkenaan. Turut mengalami masalah yang sama adalah kepulauan Borneo, wilayah Kalimantan. Sehubungan dari itu, Pemerintah Indonesia telah mengerahkan anggota tentera dan polis untuk membantu memadamkan kebakaran hutan berkenaan.

Bagi mengatasi masalah berkenaan, pemerintah Indonesia bercadang untuk mencipta hujan buatan bagi membantu mengurangkan risiko kebakaran hutan daripada terus merebak. Selain pemerintah, masalah ini turut dibantu firma swasta yang memperuntukkan 10 unit tambahan helikopter.

Sumber : Utusan Online
Sumber: Oh! Media
Tarikh Artikel: 02 August 2019
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...