--> Skip to main content

A.R Badul Redha Namun Yakin Wujud Kelalaian Dalam Kematian Anaknya


Bapa kepada Allahyarham Mejar Mohd Zahir Armaya iaitu pelakon & pelawak lagenda, A.R Badul menyifatkan bahawa dia redha dengan apa yang menimpa anaknya namun mengakui juga kecewa dengan kejadian tersebut. A.R Badul atau nama sebenarnya, Armaya Aman Ramlie, 69, berkata, dia yakin wujud kelalaian sepanjang latihan sehingga mengakibatkan anaknya maut dalam kejadian berkenaan.


“Apa yang berlaku kepada arwah adalah dia tertembak ketika menjalankan latihan pagi tadi. Baju kalis peluru yang dipakainya tidak mampu menahan tembakan itu dan ia sangat menyedihkan,” katanya.

Menurut Badul, dia faham dengan tugas anggota komando yang berdepan risiko nyawa tetapi insiden kematian arwah yang berusia 36 tahun itu terjadi ketika dia sedang menjalani latihan. Beliau bagaimanapun enggan melulu membuat kesimpulan sebaliknya menanti maklumat penuh daripada pihak berkaitan.

“Saya sedih sebab saya merasakan kejadian ini berlaku akibat kelalaian. Mengenai tanggungjawab seorang askar kepada negara, saya faham. Mereka sering jatuh, patah dan cedera. Sekiranya meninggal dunia ketika berkhidmat untuk negara atau meleraikan penunjuk perasaan saya boleh terima"


Menurut A.R Badul, jenazah anaknya diuruskan sepenuhnya oleh pihak tentera dan diterbangkan ke semenanjung.

“Urusan jenazah diuruskan sepenuhnya oleh pihak tentera. Jenazah mungkin akan dikebumikan sama ada di Kuala Lumpur atau di Perak iaitu kampung halaman isterinya,” ulasnya lagi.

Mejar Mohd Zahir Armaya meninggal dunia pada jam 9:20 pagi tadi (4 September 2019) ketika melakukan latihan untuk persembahan. Allahyarham yang berusia 36 tahun meninggalkan seorang balu dan seorang anak termasuk dua anak daripada perkahwinan terdahulunya.

Semoga rohnya dicucuri rahmat. Amin. | OH! MEDIA


Sumber: Oh! Media
Tarikh Artikel: 04 September 2019
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...