'Minggu lepas scan, minggu ni tak scan, sah doktor ni pemalas' - Doktor tampil jelaskan keperluan scan perut ibu hamil


Apabila disahkan mengandung, beberapa minggu kemudian si ibu diminta doktor untuk datang ke klinik semula bagi tujuan imbasan tumbesaran bayi. Sudah pastinya ibu dan bapa teruja melihat perkembangan bayi mereka.  Dan setiap kali pemeriksaan dijalankan, pastinya mereka mahu melihat lagi imbasan dilakukan.

Tetapi, melalui perkongsian bebenang doktor ini, doktor ini menjelaskan imbasan bayi hanya dilakukan pada minggu-minggu tertentu kehamilan dan ada sebab mengapa dilakukan pada minggu-minggu tersebut. Dan imbasan pada awal kehamilan pula hanya dilakukan sekiranya si ibu mengalami komplikasi tertentu.

“Eh, kenapa tak scan pun hari ini? Jumpa doktor A minggu lepas dia buat scan. Jumpa doktor B minggu ni tak scan pun.  Memang sah, doktor B pemalas, makan gaji buta! “

Macam ni pun ada? Meh saya nak terangkan sikit mengapa dan bila perlu scan baby. Scan dicadangkan ketika 3 peringkat kehamilan iaitu: 

Trimester pertama (11-14 minggu)
  • Untuk confirmkan tarikh dijangka bersalin, menentukan minggu kehamilan
  • Melihat tumbesaran bayi pada trimester pertama
  • Nak kenalpasti sama ada kehamilan kembar atau tiga atau lebih

Masa scan ni, boleh nampak dah kepala bayi, tulang belakang, tangan, kaki, denyutan jantung. Bila nampak bahagian-bahagian penting ini, kita boleh menghela nafas lega kerana bayi yang dikandungnya sekarang boleh dikatakan normal. Kadang-kadang scan biasa (melalui perut ibu) tidak berapa jelas, perlu melakukan scan dari bawah (transvaginal) untuk mendapatkan imej yang jelas kerana ianya berhampiran dengan rahim.

Masa buat scan ini, untuk ibu yang berisiko, akan dicadangkan untuk ukur ketebalan cairan terdapat pada belakang leher bayi - Nuchal translucency (NT). Dengan kombinasi NT mahupun ujian darah mampu meramalkan risiko bayi menghidap sindrom Down.

Kalau kembar pula, jenis uri perlu dikenalpasti samada kembar berkongsi uri yang sama atau uri yang berbeza. Follow up berbeza untuk jenis-jenis kembar yang berlainan.

Detail scan (18-22 minggu)

Scan ini seolah-olah macam melakukan pemeriksaan menyeluruh pada bayi dalam kandungan. Kepala, muka, jantung, perut, peparu, pundi kencing, buah pinggang, tangan, kaki, jari kaki, jari tangan, mulut, tali pusat, kedudukan uri, jantina, kuantiti air mentuban diperiksa dengan teliti.

Scan jenis ini mengambil masa yang agak lama sedikit dan memerlukan ‘tukang scan’ fokus pada skrin. Maka janganlah dianggap mereka sombong sebab tak melayan pertanyaan anda ketika scan. Mereka perlu fokus dan tidak boleh ada gangguan.
Walaupun fokus, kadang-kadang ada sesetengah struktur yang tak jelas dan anda diminta datang semula pada hari lain untuk ulangan scan. 

Perlu diingatkan, majoriti bayi adalah bayi yang normal. Kecacatan hanya berlaku dalam 1 dalam 100 kehamilan. Walaupun scan yang dilakukan dengan teliti sekalipun, ada beberapa ketidaknormalan yang mungkin tidak nampak pada scan, dan mungkin nampak bila kandungan dah membesar sedikit.

Scan tumbesaran (selepas 32 minggu)

Tumbesaran bayi boleh dipantau melalui scan yang dilakukan secara berkala. Diameter kepala, ukur lilit kepala, ukur lilit abdomen, panjang tulang kaki ( femur) akan diukur. Berat bayi dan air mentuban juga turut diukur. Kesemua bacaan ini akan diplotkan ke atas graf tumbesaran bayi untuk melihat bayi membesar atau tak. 

Scan pada peringkat awal kehamilan, sebelum 10 minggu - TIDAK dijalankan secara rutin, kecuali:
  • Untuk confirmkan mengandung - jika ujian air kencing samar-samar, period tak teratur, ataupun pernah keguguran sebelumnya.
  • Berlaku pendarahan ketika awal kehamilan
  • Jika  doktor fikir pesakit mengalami kehamilan luar rahim, atau pesakit sendiri pernah mengandung luar rahim. Scan perlu dibuat pada masa yang betul ketika hamil, supaya kita mendapat maklumat yang betul mengenai kehamilan.

Scan hari-hari tidak memberikan sebarang kelebihan dan tidak mengubah apa-apa dari segi rancangan perawatan pesakit.

Ikhlas, 
Doktor yang scan bila perlu sahaja Sumber : thereporter.my