'Dapatkan bantuan senior, bukannya cuba cucuk sehingga 10 kali' - Dr Lee


Doktor atau jururawat yang tidak menjumpai saluran darah pada bayi untuk memasukkan jarum atau pengambilan darah perlu mendapatkan bantuan orang lain atau yang lebih senior.

Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye tidak dinafikan adalah sukar untuk mencari saluran darah bayi menggunakan jarum kerana ia kecil namun terdapat amalan ditetapkan berhubung perkara itu.

"Jika tidak menjumpai saluran pada bayi untuk memasukkan jarum ketika rawatan perlu dapatkan bantuan orang lain atau mereka yang lebih senior dan bukannya cuba sehingga 10 kali.

"Sekiranya cubaan kali kedua tidak berjaya, mereka tidak boleh cuba mencucuk jarum untuk kali ketiga," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Sambutan Hari Aids Sedunia Peringkat Kebangsaan 2019 di Kinta River Walk di sini hari ini.

Dr Lee mengulas tular di Facebook mengenai catatan seorang wanita yang menunjukkan gambar tangan bayi baru dilahirkan dengan kira-kira 10 kesan cucukan jarum didakwa dilakukan oleh doktor pelatih semasa ingin mengambil darah anaknya.

Menjelas lanjut, Dr Lee berkata Kementerian Kesihatan akan menyiasat dakwaan terdapat tersebut.

Dalam perkembangan lain, Dr Lee berkata kementerian akan mengambil tindakan terhadap doktor yang didapati mengenakan caj konsultasi melebihi daripada yang ditetapkan melalui Akta Kemudahan dan Perkhidmatan Jagaan Kesihatan Swasta.

Beliau berkata orang ramai boleh merujuk laman web kementerian bagi mendapatkan maklumat mengenai akta berkenaan yang menetapkan caj konsultasi doktor.

Katanya caj konsultasi doktor berada di bawah kawalan kementerian, namun caj hospital, makanan, penginapan dan sebagainya berada di luar kawalan dan ditetapkan berdasarkan harga pasaran.

"Kebiasannya ada aturan berkenaan caj hospital dengan syarikat-syarikat insurans," katanya.

Semalam media melaporkan langkah klinik mengenakan caj tambahan sehingga 10 peratus terhadap pemegang polisi insuran menyebabkan kuota perlindungan pesakit cepat habis dan harga ubat mencapai hampir 90 peratus lebih mahal dikenakan.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad dilaporkan berkata pihaknya memandang serius mengenai amalan klinik dan pusat perubatan swasta yang mengenakan caj rawatan dan kos ubat-ubatan berbeza bagi pesakit yang membayar secara tunai dan pesakit yang menggunakan kad insurans.

Sumber: Bernama


Sumber : thereporter.my