Jangan Ingkari Kebaikan Suami !


Ketika seorang isteri melihat ada satu kesalahan yang dilakukan suami, atau ada satu perbuatan suami yang kurang menyenangkan bagi dirinya, hendaklah seorang isteri selalu banyak mengingat kebaikan-kebaikan suaminya yang lain. Dan hendaknya tidak mengingkari kebaikan suaminya selama ini.

Mengingkari kebaikan-kebaikan suami adalah di antara sebab yang memasukkan para wanita ke neraka.

Contoh, ucapan isteri: “Abang, mengapa abang TIDAK PERNAH beri perhatian pada saya!”
Pada situasi tersebut, isterinya sangat perlukan perhatian suami, dan boleh jadi ketika itu suaminya baru pulang kepenatan dan ingin berehat. Dan pada kebiasannya, suaminya memang selalu mengambil berat keperluan isterinya.

Contoh lain, ucapan isteri: “Abang, mengapa abang TIDAK PERNAH belikan hadiah untuk saya?”
Pada situasi tersebut, isteri minta dibelikan barang hadiah yang mahal, dan suami keberatan kerana ada keperluan lain yang lebih mendesak untuk diperhatikan. Dan pada kebiasaannya, ada saja hadiah yang dibelikan suami.

Mengapa Banyak Wanita Menghuni Neraka?

Diriwayatkan dari Ibnu ‘Abbas radhiyallahu ‘anhuma, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

وَأُرِيتُ النَّارَ، فَلَمْ أَرَ مَنْظَرًا كَاليَوْمِ قَطُّ أَفْظَعَ، وَرَأَيْتُ أَكْثَرَ أَهْلِهَا النِّسَاءَ
“Diperlihatkan kepadaku neraka, dan aku tidaklah melihat pemandangan yang lebih mengerikan pada hari itu. Aku melihat majoriti penghuninya adalah para wanita.”

Para sahabat mengatakan: “Wahai Rasulullah, apa sebabnya?” Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam mengatakan:

بِكُفْرِهِنَّ
“Dengan sebab kekafirannya.”

Para sahabat bertanya lagi: “Kerana kekafiran mereka terhadap Allah?” Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam menjawab:

يَكْفُرْنَ العَشِيرَ، وَيَكْفُرْنَ الإِحْسَانَ، لَوْ أَحْسَنْتَ إِلَى إِحْدَاهُنَّ الدَّهْرَ كُلَّهُ، ثُمَّ رَأَتْ مِنْكَ شَيْئًا، قَالَتْ: مَا رَأَيْتُ مِنْكَ خَيْرًا قَطُّ
“Kerana mereka mengingkari (kebaikan) suami, mereka mengingkari kebaikan (orang lain). Jika Engkau berbuat baik kepada salah seorang di antara mereka bertahun-tahun lamanya, kemudian mereka melihat darimu sesuatu (satu kesalahan), maka mereka mengatakan: ‘Tidaklah aku melihat satu kebaikan pun darimu sama sekali’.”

(HR. Bukhari no. 1052 dan Muslim no. 907)

Dalam hadith di atas, Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam menjelaskan sebab mengapa wanita banyak menghuni neraka. Iaitu, ketika suami berbuat satu saja kesalahan, kemudian isteri mengingkari kebaikan-kebaikan suaminya selama ini –bertahun-tahun lamanya-, iaitu: “Tidaklah aku melihat satu kebaikan pun darimu sama sekali.”

Padahal, sudah banyak kebaikan yang suami lakukan untuk isteri. Dalam kata-kata hikmah disebutkan: “Panas setahun dihabiskan hujan sehari.” Ertinya, kebaikan yang banyak menjadi hilang dan tidak ada nilainya kerana satu kesalahan yang dibuat.

Siapa saja hendaklah bersikap adil. Kalau memang keadaannya “kadang-kadang”, katakanlah “kadang-kadang”. Kalau memang keadaannya “jarang”, katakanlah “jarang”. Kalau “kadang-kadang” suami pulang lambat tanpa memberi khabar kerana lupa, katakanlah kadang-kadang, jangan dikatakan “selalu terlambat tanpa memberi khabar.”

Janganlah seorang isteri menyakiti hati suaminya, dia ingkari kebaikan suami hanya satu kesalahan saja, itu pun boleh jadi bukan disengajakan. Lalu dia ingkari kebaikan-kebaikan suami dan pengorbanan suami selama ini.

Dari sahabat Mu’adz bin Jabal radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

لَا تُؤْذِي امْرَأَةٌ زَوْجَهَا فِي الدُّنْيَا، إِلَّا قَالَتْ زَوْجَتُهُ مِنَ الحُورِ العِينِ: لَا تُؤْذِيهِ، قَاتَلَكِ اللَّهُ، فَإِنَّمَا هُوَ عِنْدَكَ دَخِيلٌ يُوشِكُ أَنْ يُفَارِقَكِ إِلَيْنَا
Tidaklah ada seorang isteri yang menyakiti suaminya di dunia, kecuali isterinya dari bidadari syurga berkata: “Janganlah kamu menyakitinya. Semoga Allah membalasmu. Dia adalah tetamumu yang sebentar lagi akan meninggalkanmu dan mendatangi kami.” (HR. Tirmidzi no. 1174)

Dari Al-Hushain bin Mihshan, bahawa makciknya pernah mendatangi Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam untuk suatu keperluan. Setelah urusannya selesai, Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam pun bertanya kepadanya:

أَذَاتُ زَوْجٍ أَنْتِ؟
“Apakah kamu mempunyai suami?”

Dia menjawab: “Ya.” Beliau bertanya lagi:

كَيْفَ أَنْتِ لَهُ؟
“Bagaimanakah sikapmu terhadapnya?”

Dia menjawab: “Saya sungguh-sungguh melayani suamiku, kecuali terhadap sesuatu yang memang aku tidak sanggup.” Beliau bersabda:

فَانْظُرِي أَيْنَ أَنْتِ مِنْهُ، فَإِنَّمَا هُوَ جَنَّتُكِ وَنَارُكِ
“Perhatikanlah selalu sikapmu terhadap suamimu. Sesungguhnya yang menentukan syurga dan nerakamu adalah (sikapmu terhadap) suamimu.”

(HR. Ahmad, 31:341)

Syaikh Musthafa Al-‘Adawi hafidzahullah berkata: “Maksudnya, Allah yang lebih tahu, jika Engkau bertaqwa kepada Allah berkaitan dengan (hak) suamimu, maka ketaqwaanmu kepada Allah itu adalah sebab yang memasukkanmu ke dalam syurga. Sebaliknya, jika Engkau tidak bertaqwa kepada Allah Ta’ala berkaitan dengan (hak) suamimu dengan tidak menunaikan hak suami, maka hal itu adalah sebab yang memasukkanmu ke dalam neraka.” (Fiqh ta’aamul baina az-zaujain, hal. 21)

Jika Isteri Menemui Kesalahan pada Suami

Jika kita melihat ada sikap atau perilaku suami yang tidak elok di sisi isteri, hendaklah isteri redha terhadap akhlak suami yang lainnya. Hal ini kerana memang tidak ada manusia yang sempurna. Dia memiliki kesalahan, keburukan, atau kekurangan di satu sisi, namun dia memiliki (banyak) kebaikan di sisi yang lain. Sebagaimana sabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam:

لَا يَفْرَكْ مُؤْمِنٌ مُؤْمِنَةً، إِنْ كَرِهَ مِنْهَا خُلُقًا رَضِيَ مِنْهَا آخَرَ أَوْ قَالَ: غَيْرَهُ
“Janganlah seorang Mukmin membenci wanita Mukminah. Jika dia membenci salah satu perangainya, nescaya dia akan redha dengan perangainya yang lain.” (HR. Muslim no. 1469)

Dan hal ini di antara sebab yang menyebabkan bahagianya rumahtangga pasangan suami isteri. Wallahua'lam.

Oleh: M. Saifudin Hakim
+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media


Oh! Youtube


Sumber: Oh! Media