--> Skip to main content

Kerajaan Telah Menetapkan Harga Siling Baru Topeng Muka


Jika sebelum ini terdapat isu berbangkit mengenai harga jualan bagi sekeping topeng muka atau penutup mulut yang dikatakan terlalu mahal, dimana kerajaan telah menetapkan harga pada RM2 kepada RM1.50 sekeping. Walaubagaimanapun harga yang dijual di pasaran adalah 80 sen sekeping sebelum dinaikkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPNHEP), kerana peningkatan kos pengeluaran.

Pastinya dengan penurunan harga siling bagi topenn muka atau penutup mulut akan ada pihak yang cuba menangguk di air keruh dengan menjualnya semula pada harga lebih tinggi memandang ianya menjadi keperluan ekoran peningkatan kes positif COVID-19 di Malaysia. Diminta agar pemantuan juga dilakukan oleh pihak kerajaan bagi mengelakkan perkara sedemikian terjadi

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menjelaskan, topeng muka yang ada di Malaysia kebanyakannya diimpor dari luar, tiada syarikat dalam negara yang menjual topeng muka atau penutup mulut berkenaan. Oleh yang demikian, beliau mengumumkan agar menurunkan harga siling topeng muka atau penutup mulut berkenaan kepada RM1.50 sekeping.OHMEDIA: JANGAN ADA PIHAK YANG CUBA MENANGGUK DI AIR KERUH, JUAL SEMULA DENGAN HARGA TAK MASUK AKAL. KALAU JUMPA, SILA BUAT LAPORAN TERUS PADA KPDNHEP.

Sumber: Berita Harian

+ Baca respon pembaca kerajaan tetapkan harga siling baru topeng muka di Facebook Oh! Media
Sumber: Oh! Media
Tarikh Artikel: 30 March 2020
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...