--> Skip to main content

Boleh Keluar Lebih 10 KM, Tapi Tidak Boleh Rentas Negeri, Kata Menteri


Berhubungan dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa perintah untuk keluar rumah tidak lebih dari 10 kilometer tidak akan dilaksanakan untuk PKPB ini. Ini bererti, rakyat Malaysia boleh keluar dengan sebab yang sah lebih dari 10 kilometer.

Namun, beliau menegaskan bahawa kelonggaran berkenaan tidak tertakluk kepada pergerakan rentas negeri (masih dilarang). Jelas Sabri, rentas negeri hanya dibenarkan pada empat hari yang diberi pengecualian, bagi membolehkan mereka yang terkandas di kampung untuk pullang ke kediaman masing-masing dan kembali bekerja.

Sumber gambar dari Free Malaysia Today
Tambah beliau, empat hari pelepasan untuk rentas negeri bermula pada 7 hingga 10 Mei, Jumaat hingga Ahad. Menteri Kanan berkenaan memaklumkan bahawa hanya individu yang mendapat kelulusan pergerakan, dinasihatkan untuk menggunakan tarikh tersebut untuk membuat perjalanan berkenaan.

Untuk info, aktiviti rentas negeri hanya dibenarkan diatas budi bicara serta kelulusan dari pihak polis.

OHMEDIA: GUNAKAN KELONGGARAN INI SEBAIKNYA DAN JANGAN SALAHGUNAKAN UNTUK KEPENTINGAN PERIBADI.

Sumber: Metro Online

+ Baca respon pembaca kebenaran keluar dari radius 10 kilometer di Facebook Oh! Media
Sumber: Oh! Media
Tarikh Artikel: 04 May 2020
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...