--> Skip to main content

Prasekolah, Tadika & Tabika dibenarkan beroperasi semula mulai 1 Julai


Bermula 1 Julai ini, semua prasekolah, tadika dan taman bimbingan kanak-kanak (kerajaan/swasta) akan dibenarkan beroperasi semula. 

Kementerian Pendidikan juga telah menyediakan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang lengkap bermula sebelum kemasukan kanak-kanak, sewaktu belajar dalam kelas, cara bermain, waktu makan dan juga waktu pulang. 

Bagaimanapun, perincian SOP tersebut akan dimaklumkan oleh Kementerian Pendidikan dalam masa terdekat. 

Sementara itu, Presiden Persatuan Pengasuh Berdaftar Malaysia (PPBM) Anisa Ahmad berkata, kanak-kanak yang diterap dengan penjagaan kebersihan akan mempraktikkan amalan itu. 

"Di tadika memang sudah diajar aspek kebersihan dan anak-anak memang amalkan basuh tangan ikut langkah 20 saat. 

"Jika ibu bapa turut bantu terapkan nilai yang sama di rumah, normal baharu akan jadi biasa dan risiko di tadika boleh diatasi kerana anak-anak dah biasa diterapkan dengan amalan kebersihan seperti cara basuh tangan untuk elak jangkitan virus. 

"Jadi, mereka lebih mudah faham jika guru minta lakukan," katanya. 

Sumber: Harian Metro, Bernama


Sumber : thereporter.my
Tarikh Artikel: 16 June 2020
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...