--> Skip to main content

1 Oktober 2020, Brunei kenakan caj RM10 untuk setiap individu luar yang masuk ke negaranya

Bermula 1 Oktober 2020, warganegara Malaysia yang mahu memasuki negara Brunei Darussalam melalui pintu sempadannya di Sarawak akan dikenakan caj RM10. 


Kerajaan Brunei menetapkan langkah itu bagi mengehadkan jumlah kemasukan warganegara lain ke negaranya susulan penularan wabak Covid-19. 


Sementara itu, Ketua Menteri Sarawak Abang Johari Tun Openg berkata, pihaknya bersama dengan kerajaan pusat sedang melihat peluang untuk berunding dengan Brunei mengenai perkara itu khususnya tentang pembayaran kerana ia memberi kesan terhadap rakyat yang kerap berulang alik ke negara itu atas urusan harian. 


"... kita akan terus berunding untuk mencari jalan mod pembayaran. Perkara ini akan melibatkan rundingan kerajaan pusat kerana ia adalah perihal antara dua negara," katanya. 


Untuk makluman, pergerakan jalan darat di kawasan utara Sarawak perlu melalui Brunei, menerusi pintu sempadan di Sungai Tujuh, Miri, Tedungan, Jalan Hujung di Limbang dan Labu di Lawas.


Sumber: Astro AwaniSumber : thereporter.my
Tarikh Artikel: 30 September 2020
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...