--> Skip to main content

'Dia ingat dia layak jadi PM' - Muhyiddin

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan beliau masih lagi memegang jawatan ketua pentadbiran kerajaan persekutuan dan dakwaan Anwar Ibrahim kononnya mendapat banyak sokongan untuk menjatuhkan kerajaan sedia ada, tidak mengoyahkan kepimpinannya. 


"Jika puan-puan yang saya lihat hari ini agak tertanya-tanya sama ada saya berdiri di sini masih jadi Perdana Menteri lagi atau tidak. 


"Saya sebutkan begitu kerana hari ini ada seorang pemimpin pembangkang yang mengatakan beliau sudah mendapat sejumlah sokongan daripada Ahli-Ahli Parlimen untuk menyatakan saya sudah tidak lagi mendapat sokongan majoriti. 


"Disebabkan itu dia fikir dia adalah orang yang layak untuk menjadi Perdana menteri," kata Muhyiddin ketika berucap di Majlis Ramah Mesra DUN Luyang, Sabah semalam. 


Terdahulu Muhyiddin dalam reaksi awalnya berkata, dakwaan Anwar itu hendaklah dibuktikan menurut proses dan kaedah yang ditentukan oleh Perlembagaan Persekutuan. Tanpa melalui proses tersebut, kenyataan Anwar hanyalah dakwaan semata-mata. 


Menyambung ucapannya, Muhyiddin sekali lagi menegaskan bahawa dia dilantik menjadi Perdana Menteri mengikut perlembagaan dan diperkenan oleh Yang di-Pertuan Agong. 


"Berdasarkan perlembagaan, saya sudah dipilih YDPA. Saya tidak mahu sebut orang cakap saya datang dari pintu belakang atau depan tapi saya datang dari pintu Istana," katanya. 


Sumber: Malaysia GazetteSumber : thereporter.my
Tarikh Artikel: 24 September 2020
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...