'Patient One adalah super spreader, dia dah spread virus COVID-19 dalam community tanpa sedar' - Itali 'musnah' angkara sikap pemimpin dan rakyatnya

Posted on Friday, March 27, 2020 | 3/27/2020



Sehingga ke hari ini, kes wabak COVID-19 mencatatkan peningkatan kes dan jumlah kematian juga turut meningkat.

Walaupun kerajaan telah mengumumkan Perintah Kawalan Pegerakan (PKP), namun rakyat Malaysia seolah-olah memandang enteng perkara ini. Di jalan raya, pasar raya, taman-taman, masih lagi ada individu yang menjalankan rutin seperti biasa. 

Melihat kepada situasi ini juga, seorang pengguna Twitter menyeru kepada orang ramai untuk belajar dari situasi yang berlaku di negara Itali yang telah mencatatkan beribu kematian sehingga dikhabarkan di sebuah wilayah di Bergamo terpaksa memindahkan mayat-mayat keluar dari negeri itu berikutan tempat pembakaran mayat yang penuh. 


SEMALAM aku ada baca short article berkenaan COVID-19. Tajuknya adalah COVID-19 in Europe: the Italian lesson. Article ini menerangkan macam mana Italy boleh collapse sebab COVID-19 walaupun Italy duduk di tangga kedua dalam Best Healthcare In The World by population 2020.

Menurut Andrea dan Giuseppe Ramozzi (penulis artikel), a rapid surge of cases is posing a serious threat to the Italian national health system because of the limited capacity of intensive care unit departments.

Kes COVID-19 naik secara sangat mendadak di Italy dan ICU mereka tak cukup nak tampung dan rawat pesakit-pesakit yang kritikal. The Italian Government introduced progressive mitigation measurements on 9/3 and 11/3 to drastically limit social interactions.

Macam mana Italy boleh collapse and badly affected? Ini gara-gara Patient One di pekan kecil di Lombardy (northern part of Italy). Dia dah tunjuk symptoms COVID-19 tapi dia tak nak duduk hospital. He refused to be hospitalised and dia nak balik dan berehat di rumah sahaja. So dia balik rumah but before that, for the whole month, dia agak sibuk living his life - attended at least three dinners, played soccer and ran with a team. Tapi, after few hours dia balik, keadaan dia makin teruk. So he went to the hospital. Terus masuk ICU, positive COVID-19.

Patient One adalah super spreader. Dia tak jatuh sakit immediately, dan sepanjang dia tunjuk minor symptoms, dia dah bergaul dengan masyarakat setempat. Patient One dah spread the virus dalam community itu unknowingly. Super spreader. Sounds familiar?

Patient One adalah local Italian yang tak pergi mana-mana pun. Tak ada travel, tak ada contact dengan Chinese from China. Regular Joe. Experts suspect he contracted the virus from another European, meaning Italy did not have an identifiable patient zero or a traceable source of contagion that could help it contain the virus.

See? Contact dari another carrier which can be absolutely anyone. Sedikit sebanyak tentang Lombardy, kawasan itu adalah kawasan yang sibuk dengan urusan jual beli dengan China and most likely the most active. 

Patient One barangkali adalah Patient 200 menurut pakar mereka sebab awal-awal kejadian, mereka hanya tunjuk symptom selsema biasa. 

Selain itu, orang-orang besar di Italy juga pada awalnya berbelah bahagi untuk buat pencegahan awal. Kalau lockdown, nanti macam mana business, economy, reception from their people. So mereka buat keputusan agak slow dan secara berperingkat, bukan terus total lockdown. Even masa 309 Italians dah disahkan positive COVID-19 dan 11 orang mati, PM mereka, Giuseppe Conte buat kenyataan bahawa Italy masih OK, selamat, dan probably safer country (berkenaan COVID-19) berbanding beberapa negara yang lain. 

You see? Masih angkuh. Waktu ini, hospital di Lombardy dah sesak dengan patients dan mereka dah tak cukup resources dan manpower sebab setiap hari, semakin ramai yang positive COVID-19, dan bilangan pesakit dalam ICU semakin bertambah. 

Sounds familiar? Jadi kat Malaysia tak? 

Salah satu punca utama kes COVID-19 sangat teruk di Italy adalah disebabkan mixed messages daripada pemimpin mereka. Reassurances berkenaan virus pandemic daripada pemimpin-pemimpin mereka menyebabkan rakyat Italy confused. Kena duduk rumah ke? Boleh keluar ke? Teruk ke tak?

Kempen Milan Doesn't Stop, Duomo cathedral dibuka semula untuk tujuan pelancongan dan tarikan for tourists. Mereka keluar berpesta, lepak dengan kawan-kawan, makan malam ramai-ramai. Quarantine itu apa? Most of the Italians went out sebab their leaders bagi mixed messages.

Mr. Fontana, who had been pressing the central government for tougher action said that the mixed messages from Rome and the easing of restrictions had led Italians to believe “that everything was a joke, and they kept living as they used to.”

Itu adalah permulaan kenapa kes COVID-19 di Italy sangat dahsyat. Mereka tak peduli, sambil lewa dan ambil mudah tentang virus ini. Mereka jalani kehidupan seperti biasa, tak takut langsung dengan virus ini. As if, they thought it was nothing, they would be fine and OK.

2 minggu kemudian? Look at them. The virus hit them very, very, very hard. Kes kematian setiap hari lebih 400 orang. Tanah perkuburan, rumah mayat kat Lombardy sampai tak cukup nak kebumi mayat-mayat mangsa COVID-19. Tahu apa solution mereka? Bakar. Mereka bakar mayat-mayat ini.

Sebelum apocalypse ini berlaku di Italy, Attilio Fontana (regional president) banyak kali pesan pada kerajaan pusat (PM, other regional presidents) supaya tindakan untuk kawal virus ini diambil, tapi his requests were repeatedly turned down.

Mereka ini sangat yakin bahawa Italy akan selamat dari COVID-19, it was not too serious. Dan mereka tak nak hurt their economy too much sebab kalau announce lockdown, macam mana dengan business dan economic growth kat sana? Mesti affected juga kan? So, mereka tak buat apa-apa. 

After numbers of positive cases dah makin meningkat, baru Conte dan menteri kesihatan Italy kucar-kacir closed down kawasan di utara Italy. Waktu ini, dah 7375 Italians tested positive, 366 mati disebabkan COVID-19. It was too late bukan? Time ini baru mereka laksana restricted movement order especially untuk mereka yang berada di northern part of Italy. Tapi sebelum sempat mereka umumkan, berita ini dah dibocorkan oleh pihak media Italy dan apa jadi selepas itu? 

Yaaa, mereka panic, terus lari nak balik kampung. Many Italians rushed to train/bus station untuk tinggalkan kawasan utara sebelum RMO/lockdown dilaksanakan. Kucar-kacir mereka lari untuk pulang ke kampung, tinggalkan kawasan utara, and mostly turun ke southern region of Italy. 


Kau tak rasa macam deja vu ke? Sebab apa Italians buat, Malaysians pun buat. Sejenis tak nak kalah juga kan? But we are lucky sebab previous and current government tak ambil enteng sangat berkenaan isu COVID-19. Even after mereka dah 'escaped' from northern part, mereka tak self-quarantine, mereka bebas keluar lagi tanpa peduli tentang arahan untuk stay at home. Even their leaders pun tak bagi arahan yang jelas, masih lagi mixed messages.

Tapi bila kes dah mencanak 9172 dan kematian dah jadi 463, baru Conte ketatkan lagi arahan RMO, but by then, it was too late. Pembawa virus COVID-19 dah berada di serata Italy.

Experts dan government bergaduh sebab experts cakap screen dan test semua orang, but government tak setuju and cakap untuk test semua orang sama ada orang itu tunjuk symptoms or not, membazir resources yang ada. Tapi experts cakap at least boleh slow down the virus and contain it.

Bila dah contain and slow down the virus, sekurang-kurangnya hospitals involved boleh bernafas seketika, bukan keep on terima ICU, critical patients sahaja. Sebab itu experts insist on testing everyone with or without COVID-19 symptoms.

Bila kes semakin serious, kerajaan Italy hantar pasukan tentera untuk enforce lockdown dan mereka tutup recreational park, tak benarkan orang awam keluar, berjalan mahupun jogging di luar rumah. Duduk rumah! Stay at home!

"We closed gradually, as Europe is doing. France, Spain, Germany, the U.S. are doing the same. Every day you close a bit, you give up on a bit of normal life. Because the virus does not allow normal life." Sandra Zampa - under secretary at MOH.

Sekarang ini, their leaders menyesal kerana tak buat apa-apa, ambil tindakan sooner. At first they were reluctant to make painful decisions because it could hurt their economy. Hanya sebab itu, kematian di Italy dah melebihi 6000, mereka yang positive dah hampir 64,000 orang.

PM mereka cakap, awal-awal tak nak implement lockdown, tak nak bertindak lebih tegas sebab tak nak rakyat Italy panic and akan menyebabkan hysteria, unnecessary chaos. Tapi ternyata mereka salah bukan? They should've done it earlier.

Menteri Kesihatan mereka pada awalnya dah banyak kali merayu dan menggesa kerajaan mereka untuk buat something but was ignored. He tried to convince his government colleagues to do something to break the chain but to no avail. They were 10 days late. Hanya sebab lambat 10 hari, kematian di Italy disebabkan COVID-19 very devastating dan dah overtake rate kematian di China masa China awal-awal kena virus ini.

Buat masa sekarang, Italy dah warned Americans & other European countries to be prepared sebab wabak ini akan melanda negara mereka dalam tempoh 2 minggu. Why 2 weeks? Sebab incubation period, then baru tunjuk symptoms but before that, kita tak tahu pun kita bawa virus tersebut.

Italy looked at China when they were plagued by this virus, not as a practical warning, but as a "science fiction movie that had nothing to do with us." Zampa said. And when the virus exploded, European countries looked at us (Italians) the same way we looked at China.

In January, some officials were urging the PM, to quarantine schoolchildren in the northern regions who were returning from holidays in China. Tapi golongan liberal kritik cadangan tersebut sebab tak nak dicop racist, create fear. Maka PM mereka pun reject cadangan tersebut and teruskan hari-hari macam biasa. Budak pergi sekolah, budak main bola kat padang, orang dewasa pergi pasar, remaja berpeleseran di jalan raya dan shopping malls.

Semua ini memang sama pattern macam di Malaysia. In fact until now some of Italians masih berdegil tak nak duduk rumah. Mereka gunakan alasan nak bawa anjing jalan-jalan, mereka nak bersenam sebab rasa bosan dan unhealthy duduk rumah tak buat apa-apa. Degil nak mampus!

Sampai mayor di Italy terpaksa rekod video untuk express rasa marah mereka pada Italians yang masih degil tak nak duduk rumah even dah pesan banyak kali stay at home, stay at home, stay at home. Tak faham-faham bahasa!

Sama macam some of us tak? Berlaku tak kat Malaysia? YES!


Tengok graph ini dan jadikan Italy (second row, paling kanan), dan bandingkan dengan graph negara-negara Eropah lain especially France, Germany, Spain. Trend dah ada kan? Tunggu masa sebelum jadi macam di Italy. Like a ticking bomb, waiting to explode.

All other European countries appear to be in a similar situation, with just a short time-lag of a couple of weeks. Maka, penulis artikel ini menggesa all countries untuk acknowledge the Italian lesson dan bersiap sedia untuk sebarang kejadian (most likely for the worst).

Mereka juga menggesa kita semua to immediately adopt very restrictive measures to limit viral diffusion, ensure appropriate health-system response, and reduce mortality, which appears to be higher than previously estimated.

Untuk kita semua, aku dapat rasakan yang kes COVID-19 di Malaysia tak akan tunjuk sebarang peningkatan yang mendadak, not until end of this month or awal bulan depan. Kenapa? Sebab 2 weeks incubation period, dan apa yang berlaku di Malaysia sebelum kita kena RMO. Kita ramai-ramai balik kampung, serbu pasaraya and shopping malls on Tuesday and Wednesday (17/03, 18/03). Cuba tengok calendar, kira 14 hari after 18/03. Jatuh on 1st April kan? Aku berharap sangat aku salah, aku terlalu paranoid, but aku harap kes COVID-19 tak mencanak time tu.


Ini adalah estimation graph yang dibuat oleh @ChemEngMY and it's scarily quite accurate


Ini adalah bacaan terkini dari @KKMPutrajaya dan bacaan estimation dari @ChemEngMY 

Tak jauh beza, kan? Akan nampak penurunan tapi akan berlaku satu lonjatan, anjakan paradigma hujung bulan nanti. Ini semua gara-gara panic buying, balik kampung etc.

Pengajaran yang boleh diambil dari thread panjang berjela ini? 

Kita tak tahu kalau kita adalah pembawa virus COVID-19, kita tak tahu pun if kita dah infected selagi symptoms tak keluar. And because of that, kita expect kita sihat, kita negative COVID-19. Kalau tahu kita ada close contact dengan pesakit COVID-19, terus serah diri kat hospital. Frontliners di hospital nak bantu kita, bukan bunuh kita. 

Saya ulang, para doktor, jururawat, orang-orang di hospital/klinik kesihatan bukan nak bunuh kita, tapi nak rawat kita. Kalau tunjuk symptoms, segera dapatkan rawatan dari hospital berdekatan. Aku baru bawa someone pergi HSA 3 hari lepas sebab dia tunjuk symptoms COVID-19 such as sesak nafas, batuk, sakit dada. Aku sendiri drive and serah dia ke emergency dept di HSA.

Procedure sangat smooth dan mudah, tak nampak menyakitkan mahupun memudaratkan. Doctor and front desk officers bertugas sangat cekap dan efficient. 

Balik rumah, kami sekeluarga self-quarantined sementera tunggu results. Semalam HSA call, negative. Alhamdulillah.

Tujuan asal aku buat thread ini supaya rakyat Malaysia buka mata, tahu apa jadi di Italy dan jangan sesekali kita repeat the same mistake. Kita jaga kita, kan? Sampaikan kisah ini pada ahli keluarga, kawan-kawan yang tak ada Twitter especially warga emas, pakcik makcik akak FB. Kalau tak nak percaya aku lampirkan 2 articles aku banyak refer and baca : klik SINI.

Teruskan membaca dan sebarkan knowledge ini! 

INFO TAMBAHAN!
  • Super spreader di Italy adalah Patient One
  • Super spreader di South Korea adalah patient #31
  • Super spreader di Malaysia adalah patient #136
Pesanan akhir, ikut saranan kerajaan. If not, kes positive COVID-19 meningkat, kes kematian meningkat, frontliners penat bertungkus-lumus selamatkan nyawa Malaysians. 

Hold on tight to the ones you love. Sama-sama kita berdoa agar Malaysia sembuh dari COVID-19! 

Sumber: The Comedian


Sumber : thereporter.my
Blog, Updated at: 3/27/2020

0 comments:

Loading...