--> Skip to main content

Harimau ditemui merayau di kampung Dungun disahkan mati kerana virus Canine Distemper


Seekor harimau yang ditangkap Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) selepas videonya merayau di Kampung Besul Lama, Bekut Besi, Dungun, viral di media sosial dilaporkan telah mati. 

Dalam kenyataan media yang dikeluarkan oleh Perhilitan hari ini, harimau yang diberi nama Awang Besul itu sebelum ini ditemui mengalami kecederaan di bahagian kaki, keradangan mata dan berada dalam keadaan dehidrasi. 

"Pemantauan rapi di Pusat Menyelamat Hidupan Liar (NWRC) di Sungkai, Perak pada 20 hingga 23 Julai menunjukkan terdapat tanda-tanda klinikal neurologi iaitu tidak agresif, berpusing satu arah apabila berjalan, sawan dan tanda klinikal jangkitan saluran pernafasan iaitu nasal discaj. 

"Keputusan virologi diterima pada 22 Julai menunjukkan Awang Besul positif Virus Canine Distemper. 

"Setelah pelbagai usaha intensif untuk merawat dan menyelamatkan Awang Besul dijalankan, dukacita dimaklumkan pada 23 Julai lebih kurang jam 5.30 pagi, Awang Besul telah disahkan mati di NWRC oleh Doktor Veterinar Jabatan Perhilitan dan Post Mortem akan dijalankan secepat mungkin," kata kenyataan itu. Difahamkan, Canine Distemper adalah penyakit yang disebabkan oleh virus yang mudah menyerang haiwan domestik iaitu anjing atau lain-lain hidupan liar termasuk spesies harimau. Jika penyakit ini terkena pada harimau, ia akan menunjukkan tingkah laku tidak takut kepada manusia dan kebarangkalian harimau untuk sembuh adalah sangat tipis. 

"Pihak Jabatan tidak menolak kemungkinan Canine Distemper yang dihidapi oleh Awang Besul disebarkan oleh haiwan liar di sekitar kampung. 

"Bagi memastikan keselamatan penduduk di sekitar kampung , Perhilitan masih memantau kawasan tersebut dan memasang perangkap harimau," kata kenyataan itu. 

LAPORAN BERKAITAN


Sumber : thereporter.my
Tarikh Artikel: 23 July 2019
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...