--> Skip to main content

Dong Zong Rasis! Kata Tun Mahathir Terhadap Gabungan Sekolah Cina Berkenaan

Sumber dari Google dan MalaysiaKini
Berhubung isu pengenalan tulisan jawi dan seni khat di sekolah vernakular, pengenalan tersebut mendapat tentangan dari Gabungan jawatankuasa Sekolah Cina (Dong Zong) kerana menganggap pengenalan berkenaan adalah satu bentuk islamisasi kepada mereka.

Walaubagaimanapun, Tun Mahathir menyifatkan yang mereka sememangnya rasis, kerana setiap dasar pendidikan negara yang dibuat, sering dibantah oleh mereka, termasuklah usaha memperkenalkan tulisan jawi dan seni khat di sekolah.

Kalau korang nak tahu, mereka juga turut membantah untuk diwujudkan sebuah sekolah satu aliran, yang bermaksud, tiada lagi sekolah berasaskan perkauman. Bahkan mereka juga mendesak agar UEC diiktiraf sebagai salah satu syarat untuk kemasukan ke universiti.

"Mereka tak suka orang Melayu, semua dia bantah. Dia tak pernah bersetuju pun,"

Sumber : Sinar Harian


+ Baca respon pembaca Oh! Media.Oh! Travel


Sumber: Oh! Media
Tarikh Artikel: 13 August 2019
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...