--> Skip to main content

Hukum Minta Kembali Hantaran PertunanganSoalan:
Apabila putus tali pertunangan adakah harus pihak keluarga tunang lelaki meminta kembali dari pihak tunang perempuan semua barang yang telah diberikan kepadanya sebagai barang hantaran ketika bertunang?

Jawapan:
Barang-barang berupa hantaran yang diberikan oleh tunang lelaki itu kepada tunang perempuan itu adalah termasuk dalam hukum hadiah bukan termasuk dalam mas kahwin. Oleh itu haram meminta kembali sekalipun putus pertunangan yang telah dibuat kerana pemberian tersebut telah menjadi hak milik tunang perempuan tersebut.

Begitu juga barang hantaran yang diberikan ketika akad nikah maka ia menjadi milik pengantin perempuan sekalipun berlaku perceraian.

Yang boleh diambil kembali apabila berlaku perceraian hanyalah mas kahwin sebanyak separuh jika belum berlaku persetubuhan.

Ada pun jika telah berlaku persetubuhan maka kesemua mas kahwin adalah hak isteri tidak harus diminta kembali sedikit pun.

Tersebut dalam himpunan Fatwa Mufti Oman :

الهدايا التي تقدم إلى العروس ليلة الزفاف ليست من المهر؛ لأن المهر موثق في عقد الزواج، وتم الاتفاق عليه حين العقد، وعموماً الهدايا التي يقدمها أهل الزوج للزوجة باعتبار أنها هدية؛ تجري عليها أحكام الهبة والهدية التي تلزم بالقبض، وتكون ملكاً للزوجة، فلا يحق لأهل الزوج الرجوع فيها، لقوله صلى الله عليه وسلم: (لا يَحِلُّ لِرَجُلٍ أَنْ يُعْطِيَ عَطِيَّةً أَوْ يَهَبَ هِبَةً فَيَرْجِعَ فِيهَا إِلا الوَالِدَ فِيمَا يُعْطِي وَلَدَهُ، وَمَثَلُ الَّذِي يُعْطِي الْعَطِيَّةَ، ثُمَّ يَرْجِعُ فِيهَا كَمَثَلِ الْكَلْبِ يَأْكُلُ فَإِذَا شَبِعَ قَاءَ، ثُمَّ عَادَ فِي قَيْئِهِ) رواه أبو داود.
أما إذا تم الاتفاق على أنها جزء من المهر فتصبح ملكاً لها كاملاً إن تم الدخول، ومناصفة إن طلقت قبل الدخول.
وإن حصل العدول عن الخطبة ليلة الزفاف فيرد الهدايا من عدل عن الخطبة إن دفعت على أساس أنها من المهر، وقد جاء في قانون الأحوال الشخصية الأردني في المادة رقم: (4/ب): "إذا عدل أحد الطرفين عن الخطبة، أو انتهت بالوفاة، فللخاطب أو ورثته الحق في استرداد ما دفع على حساب المهر من نقد أو عين، إن كان قائماً، أو قيمته يوم قبضه إن تعذر رد عينه أو مثله". والله تعالى أعلم .

“Hadiah yang diberikan kepada pengantin pada hari perkahwinan tidak termasuk maskawin. Kerana sesungguhnya mas kahwin itu ialah harta yang diberikan ketika akad nikah yang dipersetujui atasnya ketika akad.

Umumnya segala pemberian yang diberikan oleh keluarga suami kepada isteri itu sesungguhnya dikirakan sebagai hadiah yang berlaku atasnya segala hukum pemberian dan hadiah yang berlaku dengan penerimaan. Maka adalah ia milik bagi isteri.

Tidak ada hak bagi keluarga suami meminta kembali kerana sabda Nabi saw:

لا يَحِلُّ لِرَجُلٍ أَنْ يُعْطِيَ عَطِيَّةً أَوْ يَهَبَ هِبَةً فَيَرْجِعَ فِيهَا إِلا الوَالِدَ فِيمَا يُعْطِي وَلَدَهُ، وَمَثَلُ الَّذِي يُعْطِي الْعَطِيَّةَ، ثُمَّ يَرْجِعُ فِيهَا كَمَثَلِ الْكَلْبِ يَأْكُلُ فَإِذَا شَبِعَ قَاءَ، ثُمَّ عَادَ فِي قَيْئِهِ
“Tidak halal bagi seorang lelaki yang telah menghadiahkan satu hadiah atau memberikan satu pemberian memintanya kembali melainkan bapa boleh meminta kembali apa yang telah ia berikan kepada anaknya. Dan perumpamaan orang yang memberi satu pemberian kemudian memintanya kembali adalah seperti seekor anjing yang makan sampai kenyang dan muntah lalu ia telan kembali muntahnya itu.” (Hadith Abu Daud)


Adapun apabila kedua pihak bersetuju barangan tersebut dijadikan sebagai mas kahwin maka barangan tersebut menjadi milik penuh bagi isteri jika telah berlaku persetubuhan dan jika belum berlaku persetubuhan maka separuh menjadi milik isteri dan separuh lagi dikembalikan kepada suami.

Dan jika berlaku salah satu pihak menghentikan pertunangan pada malam perkahwinan maka dikembalikan barang hantaran tersebut jika ia diberikan atas nama mas kahwin.”

Dan sungguhnya telah tersebut pada Qanun Ahwal Syaksiah Negeri Jordan:

“Apabila salah satu pihak berpaling (memutuskan) dari pertunangan atau berlaku kematian maka tunang atau warisnya berhak mengambil kembali apa yang telah diberikan atas nama mas kahwin samada ia mata wang atau harta benda jika masih wujud atau membayar harganya nilai pada hari itu jika uzur ia mengembalikan harta asal atau yang seumpamanya.”

Kesimpulan

Segala hadiah yang telah diberikan ketika bertunang adalah hak masing-masing yakni menjadi hak kepada tunang perempuan dan tunang lelaki.

Segala hadiah yang telah diberikan oleh kedua belah pihak tidak boleh diminta kembali jika berlaku putus tunang.

Haram meminta balik hadiah dan pemberian kerana bertunang apabila berlaku putus tunang.

Jika berlaku perceraian sebelum pasangan suami isteri melakukan persetubuhan maka separuh dari jumlah mas kahwin milik isteri dan separuh dikembalikan kepada suami jika dia mahu.

Jika berlaku perceraian selepas sekurangnya sekali bersetubuh maka semua mas kahwin adalah milik isteri.

Wallahua'lam.

Oleh: Ustaz Azhar Idrus
+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media

Oh! Makan


Sumber: Oh! Media
Tarikh Artikel: 04 August 2019
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...