--> Skip to main content

Skim Pencen Bebanan Besar Buat Negara, Kata Tun Mahathir

Sumber gambar dari Google
Sedang hangat diperkatakan sekarang ini tentang isu skim pencen yang akan digantikan dengan lantikan kontrak yang tidak menjanjikan faedah yang baik selepas berpencen. Penukaran ini mendapat reaksi pelbagai pihak khususnya mereka yang bekerja dalam sektor perkhidmatan awam.

Menurut Ketua Pengarah JPA, Datuk Seri Borhan Dolah, lantikan baru ini menjanjikan elaun yang lebih tinggi dari skim berpencen. Tetapi faedah yang yang dinkmati untuk skim pencen tidak akan dinikmati oleh lantikan kontrak, terutama dari segi bayaran pencen. Menurut beliau, ini akan menjimatkan bebanan pencen sebesar Rm 28 billion.

Hari ini, Tun Mahathir turut mengeluarkan kenyataan yang mengatakan bahawa skim pencen merupakan bebanan besar untuk negara. Menurut beliau, perkara ini masih belum keputusan mengenainya dan belum dibincangkan didalam kabinet.

Dipetik dari Sinar Harian, Kerajaan sedang mencari jalan terbaik berhubung cadangan tiada lagi lantikan baharu dalam perkhidmatan awam di bawah skim tetap dan berpencen, bagi memastikan ia tidak merugikan penjawat awam.

“Sekarang ini kita (juga) bagi pencen kepada isteri dan anak (pesara kerajaan yang telah meninggal dunia). Ini semua menjadi beban kepada negara. Jadi kita (kerajaan) mungkin tak mampulah. Itu yang menjadi masalah,” kata Tun Mahathir.

Sumber: Sinar Harian

+Baca respon pembaca Oh! Media.Oh! FilemSumber: Oh! Media
Tarikh Artikel: 08 September 2019
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...