"Real Life" Robin Hood Godam Akaun Bank-bank Amerika, Bantu Palestin Dan Afrika!

Gambar sumber dari Google
Bila sebut pasal Robin Hood mesti kita akan teringat susuk karakter animasi dari Disney yang berpakaian hijau dan berseluar coklat dengan busur dan anak panah sebagai peneman. Siapa sangka, Robin Hood benar-benar wujud, dan dia lakukan perkara yang sama dia lakukan dalam animasi, iaitu mencuri untuk membantu.

Hamza Bendelladj, seorang pemuda Algeria seorang penggodam komputer yang dikehendaki didunia yang menjadi buruan FBI dan Interpol. Ini kerana, beliau telah berjaya menggodam lebih daripada 200 sistem perbankan Amerika Syarikat termasuk portal rasmi kerajaan Israel dan mencuri data-data bank. Setelah 3 tahun dalam burunan, akhirnya beliau ditangkap.


Beliau juga telah mencipta dua jenis virus, TrojanHorse dan SpyEye dalam usahanya menggodam beberapa sistem perbankan. Untuk SpyEye, melalui virus ini beliau mampu mencuri data peribadi yang digunakan untuk masuk ke dalam akaun kewangan dalam talian.

Namun wang yang dicurinya menerusi kerja-kerja penggodaman yang dilakukan diserahkan semua kepada badan amal Palestin dan Afrika. Ini menyebabkan beliau dianggap sebagai perwira dikalangan rakyat Algeria kerana sikap pemurah hatinya.

Sumber: Amazing Nara

+ Baca respon pembaca Oh! Media.Oh Youtube

Sumber: Oh! Media