--> Skip to main content

Pengarah Hospital Wuhan Turut Jadi Mangsa Koronavirus


Sehingga kini negara China masih bergelut dengan penyebaran wabak koronavirus yang bermula di wilayah Wuhan. Dalam pergelutan ini juga, sudah ramai rakyat China, termasuk doktor yang berjuang untuk melawan wabak telah terkorban.

Terbaru, Ketua hospital utama di bandar Wuhan iaitu Dr Liu Zhiming telah dilaporkan meninggal dunia. Beliau juga merupakan Pengarah Hospital Wuhan dan kematiannya Zhiming telah diumumkan Suruhanjaya Kesihatan Hubei sebelum ini, namun ditarik semula kerana mereka masih berusaha menyelamatkannya.

Awal bulan lalu, jutaan rakyat China bersedih di atas kematian seorang pakar mata Dr Li Wenliang yang memberi amaran awal tentang kewujudan Covid-19.

Nampaknya masih tiada sebarang tanda yang wabak ini akan berhenti dan sebanyak 1,873 kematian dan 73,428 kes di dalam dan luar China telah direkodkan.

Sumber: Sinar Harian

+ Baca respon pembaca yang ikuti perkembangan wabak di facebook Oh! Media.

Sumber: Oh! Media
Tarikh Artikel: 20 February 2020
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...