Dr. Shazril Jelaskan Penggunaan Sarung Tangan Boleh Menyebarkan Virus


Dr. Say Shazril telah memuat naik satu posting di Instagram beliau berkenaan sarung tangan yang sering digunakan orang ramai pada musim COVID-19 ini. Beliau memberi pendapat bahawa penyebaran virus akan berlaku jika seseorang itu memakai glove walaupun niat asal mereka untuk mengelakkan jangkitan berlaku.Topic : To Glove Or Not To Glove? Pemakaian gloves pun cukup popular bila sy keluar membeli barang keperluan rumah. Persoalannya, adakah memakai gloves efektif dalam mengelakkan terkena jangkitan COVID-19? Jawapannya TIDAK, MALAH IA LEBIH BERBAHAYA. “Sebab ape pulak doc? Bile pakai gloves takdelah kulit jari kita sentuh virus tu”. Secara teorinya betul apa yg anda fikirkan tapi secara praktikalnya tidak. Ada dua sebab. Sebab pertama, gloves ni boleh menjadi pengangkutan untuk penyebaran virus. Contohnya anda beli groceries sambil pakai gloves then dengan gloves yg sama anda bukak pintu kereta, pegang stering, singgah pam minyak kejap & akhirnya buka tombol pintu rumah sebelum anda buang gloves tu. Kalau lah ada virus pada awal2 anda beli groceries tu tak ke dari supermarket, sekarang virus tu dah ada dalam kereta anda, di pam minyak & akhirnya di rumah anda? Sebab kedua, bila anda pakai gloves somehow anda tak akan basuh tangan dengan lebih kerap yelah sebab mesti anda fikir “selamat dah tangan aku dalam perlindungan gloves ni takyah dah aku basuh tangan” & jika membasuh tangan ini tak dapat dijadikan “habit” bayangkan apa akan berlaku sekiranya anda kehabisan gloves? Sentuh sana sini & tak basuh tangan sebab yelah tiada “habit” itu. Sedangkan jika anda tak pakai glove, anda akan kerap mencuci tangan/ hand sanitize. Lepas beli groceries hand sanitize, lepas isi minyak hand sanitize, sebelum bukak pintu rumah hand sanitize bukankah lebih selamat? Leceh kena hand sanitize sokmo? Sebab tu lah kerajaan suruh duduk rumah! In a nutshell amalkan nasihat WHO (World Health Organization) yg ternyata efektif, mudah & murah ni: 1) KERAP BASUH TANGAN ANDA DENGAN AIR & SABUN/ HAND SANITIZER 2) ELAKKAN DARIPADA MENYENTUH MUKA ANDA 3) JAGA JARAK ANDA DARIPADA ORANG LAIN SEKURANG-KURANGNYA 1 METER Tambah satu lagi nasihat daripada kerajaan kita 4) DUDUK RUMAH IKUT PERINTAH #schoolingbysay
A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Terdapat beberapa sebab yang membuatkan penggunan sarung tangan boleh menyebarkan virus. Antaranya, bila korang pergi beli barang pakai glove dan dengan glove yang sama korang buka pintu kereta, sentuh stereng, singgah stesen minyak dan pulang ke rumah. Jika virus itu awal-awal lagi sudah ada di supermarket, sekarang sudah tentu ada di dalam kereta dan rumah korang.


Selain itu, korang juga takkan basuh tangan dan menggunakan hand sanitizer dengan lebih kerap kerana yakin dan selamat dengan hanya menggunakan glove sahaja. Jika korang tidak pakai glove, pasti korang akan cuci tangan dan menggunakan hand sanitizer selepas sentuh mana-mana tempat yang terbuka.


Oleh yang demikian, korang juga kena amalkan cara untuk mencegah dari dijangkiti wabak COVID-19 seperti basuh tangan dengan air sabun, tidak menyentuh muka, jaga jarak 1 meter dengan orang lain dan duduk dalam rumah mengikut perintah kawalan pergerakan yang telah diumumkan oleh kerajaan.


OHMEDIA: JADIKAN NASIHAT DARI DR. SHAZRIL INI SEBAGAI PANDUAN UNTUK KITA MENGELAK DARI DIJANGKITI COVID-19

Sumber: say_shazril

+ Baca respon pembaca Dr. Shazril jelaskan penggunaan sarung tangan boleh menyebarkan virus di Facebook Oh! Media
Sumber: Oh! Media