--> Skip to main content

Anda Pengguna Samsung Galaxy S20 Plus? Ini 5 Ciri Kamera S20 Plus Yang Perlu Anda Tahu


Seperti semua sudah maklum bahawa Samsung Galaxy S20 Series selalu mempunyai peningkatan dari segi spesifikasi kameranya setiap kali peranti ini dilancarkan misalnya dari segi jumlah sensor, resolusi kamera, dan konfigurasi kamera yang dilengkapi dengan Artificial Intelligence yang mampu menghasilkan gambar dan video yang menarik dan berkualiti. Berikut adalah ciri kamera S20 Plus yang ada perlu tahu.

Single Take

Sumber gambar dari DigitalTrends
Feature ini adalah feature yang membolehkan penggunanya mendapatkan pelbagai gambar dan video sekaligus dan memilih sama ada untuk menjadikanya time lapse atau boomerang dengan hanya satu butang sahaja. Dengan satu butang, AI akan bekerja untuk anda.

Live Focus

Sumber gambar dari YouTube
Bagi pengguna Galaxy Series feature ini tidak asing lagi bag anda. Namun tentu sahaja Samsung memberikan peningkatan yang cukup signifikan pada feature ini. Bagi yang belum tahu, feature ini didatangkan oleh Samsung untuk memberi efek bokeh pada rakaman video, seakan-akan anda sedang merakam mengunakan kamera DSLR.

Melalui feature ini anda boleh memilih empat pilihan efek yakni blur, big circle, color point dan glitch. memilih empat pilihan efek yakni blur, big circle, color point dan glitch. Semua efek ini bisa diatur levelnya melalui slider di bagian bawah menu Live Focus.

Night Mode

Sumber gambar dari Hardwarezone
Samsung turut memberi peningkatan pada feature Night Mode kali ini. Seperti semua tahu, feature ini akan membantu anda mendapatkan gambar yang lebih baik dan cantik pada waktu malam (low light) dengan bantuan AI. Feature ini akan muncul dengan sendiri ketika anda cuba menangkap gambar pada waktu malam.

Super Steady

Sumber gambar dari Phone Arena
Melalui feature ini, ia membolehkan anda untuk merakam video dengan keadaan yang lebih stabil. Dengan teknologi yang dipanggil sebagai Advanced Rolling Correction, membolehkan anda yang tidak profesioal dalam bab merakam video membolehkan anda mendapatkan hasil video yang berkualiti disamping dengan sokongan teknologi AI, iaitu Motion Analysis and Prediction.

Pro Video

Sumber gambar dari Youtube
Kebanyakkan smartphone ketika ini hanya menyokong feature pro mod untuk mengambil gambar sahaja. Lain pula ceritanya pada Samsung yang menghadirkan feature ini pada S20 Plus. Melalui feature ini, ia memboleh anda set up kamera secara manual bagi mendapatkan hasil yang optimal, dimana anda boleh mengatur white balance, Auto Focus, aperturedan juga ISO.

OHMEDIA: TAK PAYAH PAKAI KAMERA DSLR DAH LEPAS NI. BELI NI TERUS, SEBAB PAKEJ SEMUA ADA, HAHAHA!

Sumber: Tek Id

+ Baca respon pembaca 5 ciri kamera S20 Plus yang perlu anda tahu di Facebook Oh! Media
Sumber: Oh! Media
Tarikh Artikel: 30 April 2020
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...