--> Skip to main content

Ketua Pengarah WHO Bayangkan Sesuatu Musibah Bakal Terjadi


Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata sedemikian setelah melihat tindakan susulan beberapa buah negara mula melonggarkan peraturan khusus bagi mengekang penularan wabak berkenaan.

Dipetik dari Berita Harian, sesetengah negara Asia dan Eropah mula melonggarkan beberapa langkah perintah berkurung, misalnya kuarantin dirumah, penutupan sekolah, perniagaan  serta larangan berhimpun atau jumlah penurunan kes atau kematian sebagai faktor.

Tedros Adhanom Ghebreyesus serta beberapa pakar lain membayangkan, kebarangkalian COVID-19 akan teersebar di benua Afrika dimana sistem kesihatanya masih ditahap kurang kondusif.

Beliau dan pihak WHO tertekan apabila Trump mengarahkan pendanaan kepada organisasi berkenaan dihentikan, ini kerana Amerika Syarikat merupakan pendana terbesar WHO. Trump bertindak sedemikian kerana mendakwa WHO tidak telus dalam menyampaikan maklumat tentang wabak berkenaan.OHMEDIA: JAUH LAGI PERJALANAN KITA UNTUK MENCAPAI KEMENANGAN MESKIPUN TERDAPAT PENURUNAN KES BARU BERLAKU.

Sumber: Berita Harian

+ Baca respon pembaca ketua pengarah WHO bayangkan sesuatu musibah baka terjadi di Facebook Oh! Media
Sumber: Oh! Media
Tarikh Artikel: 21 April 2020
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...