--> Skip to main content

Microsleep Menjadi Punca Kepada Kemalangan


Mungkin ada di antara kita pernah mengalami rasa mengantuk ketika memandu kereta sehingga menyebabkan kita terlelap selama beberapa saat. Perkara ini sangat bahaya kerana ianya boleh mengakibatkan kereta yang dipandu mengalami kemalangan sehingga nyawa melayang.


Perkara ini terjadi disebabkan microsleep yang membuatkan kita tertidur secara tidak sengaja. Jika ianya berlaku, kita akan mengalami kehilangan pada deria penglihatan dan pendengaran buat seketika. Untuk pengetahuan korang, Microsleep akan berlaku jika kita tidak cukup tidur dan mengalami keletihan ketika sedang memandu.


Oleh yang demikian, badan kita perlu cukup rehat dan tidur sebelum pergi keluar memandu. Jika korang rasa mengantuk ketika dalam perjalanan ke destinasi, berhenti dan rehat di RnR atau di tepi jalan sehingga badan kembali segar untuk meneruskan perjalanan.

OHMEDIA : KEDEGILAN KETIKA MEMANDU DALAM KEADAAN MENGANTUK AKAN MENYEBABKAN KITA KEHILANGAN NYAWA

+Baca respon pembaca Microsleep menjadi punca kepada kemalangan di Facebook Oh! Media
Sumber: Oh! Media
Tarikh Artikel: 24 April 2020
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...