--> Skip to main content

Tak Perlu Berlapar Untuk Kurus, KKM Beri Slimming Set Percuma Kepada Rakyat Malaysia


Bila kita bincang tentang cara kurangkan berat badan, terlalu banyak kaedah yang dikongsikan orang. Ada juga yang menyuruh kita membeli dan mengamalkan produk berasaskan pil yang dikatakan mampu memberikan bentuk badan yang diinginkan dalam waktu segera.

Bagaimanapun, baru-baru ini pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melalui Twitter rasmi mereka ada kongsikan slimming set yang berkesan, selamat dan patut diamalkan semua rakyat Malaysia.

Kaedah yang disyorkan KKM ini ada tiga iaitu makan tanpa berlapar, air untuk detok dan bakar lemak.

Makan tanpa berlapar yang dimaksudkan ada pengambilan makanan 3 kali sehari tetapi setiap individu perlu mengambil makanan menggunakan konsep suk-suku separuh. Makanan juga perlu lengkap dengan vitamin, mineral dan serat.

Air untuk detok pula memerlukan kita mengambil air kosong sebanyak 6 hingga 8 gelas sehari. Kaedah ini selalu diingatkan kepada kita sejak dibangku sekolah lagi.

Langkah terakhir adalah proses membakar lemak di mana kita perlu melakukan aktiviti senaman 5 kali seminggu bagi meningkatkan metabolisma dan mengurangkan stress.


Kredit: Twitter KKMalaysia

+ Baca respon pembaca yang nak kurus di Facebook Oh! Media.
Sumber: Oh! Media
Tarikh Artikel: 07 September 2020
Comment Policy: Kami Terengganu 11 tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Buka Komen
Tutup Komen
Loading...