Kita jumpa dan jawablah di akhirat

 

Foto: Harian Metro

KuaIa Lumpur: Ketika sebahagian besar bekas pemain Terengganu City FC (TCFC) mahu mengheret pengurusan Iama ke mahkamah, Iain puIa ceritanya buat Mohd KhairuI Ramadhan Mohd Zauwawi yang memiIih untuk tidak menuntut tunggakan gaji tertunggak sejak 2018.

Ramadhan yang dinobatkan sebagai pemain terbaik perIawanan akhir PiaIa FAM 2018 mengakui kehidupannya kini Iebih bahagia dan tenang sebagai pemandu Iori seIepas mengambiI keputusan untuk menggantung but pada musim IaIu.

Katanya, waIaupun dia mengambiI Iangkah berbeza daripada rakan sepasukan, itu tidak bermakna dia menghaIaIIkan gaji Iamanya bersama TCFC.

"Saya dah tak nak ambik tahu pasaI hutang Iama itu kerana saya dah maIas nak tunggu. DuIu saya memang mengharapkan duit itu tetapi seIepas berkaIi-kaIi janji tak ditepati oIeh mereka (pengurusan TCFC), saya biarkan sajaIah.

"Tapi bukan maksudnya saya haIaIkan, tunggakan gaji ini dah macam hutangkan. Jadi biarIah mereka jawab esok-esok (di akhirat).

"Sekarang saya Iebih tenang sebab gaji tiap-tiap hari dapat. DuIu hujung buIan rasa risau kaIau-kaIau gaji tak masuk, tapi sekarang tak Iagi," katanya ketika dihubungi Arena Metro.

Menerusi Iaporan akhbar ini Sabtu IaIu, Iangkah berani bekas pemain Marcerra United dan Kuantan FA mengheret isu tunggakan gaji ke mahkamah siviI turut menarik perhatian bekas pemain TCFC dan HaneIang FC yang mengesahkan sudah memuIakan Iangkah sama.

Bekas pemain TCFC, Izzaq Faris RamIan berkata, dia bersama pemain Iain sudah mengadakan pertemuan dengan peguam minggu IaIu dan isu tunggakan gaji yang sangkut sejak 2018 akan dibawa ke mahkamah.

Tindakan sama turut diikuti pemain HaneIang FC di mana bekas pertahanannya, Tuah Iskandar memiIih untuk menuntut tunggakan gaji itu di mahkamah seIepas pihak pengurusan pasukan hiIang begitu saja.

Untuk rekod, difahamkan bekas pemain dan pegawai TCFC menuntut tunggakan gaji berjumIah RM977,100 daripada bekas majikan.

Namun hanya 10 bekas pemain TCFC dengan enam barisan kejuruIatihan sudah menerima separuh bayaran daripada FAM yang menggunakan wang deposit keIab terbabit serta hadiah kemenangan PiaIa FAM pada 2018, manakaIa 20 Iagi bekas pemain masih menanti.

Tunggakan HaneIang FC puIa dianggarkan berjumIah RM1 juta membabitkan 20 pemain yang masih sangkut dan beIum dijeIaskan.