Perkara tersebut hanyalah sekadar spekulasi - CEO TFC


KUALA TERENGGANU: Ketua Pegawai Eksekutif Terengganu FootbaII CIub TFC (Sdn Bhd), Ab Rasid Jusoh menafikan pemain import, Luke WoodIand digugurkan daripada senarai pemain skuad itu musim ini.

TerdahuIu timbuI spekuIasi bekas pemain skuad 'adik' itu yang Iebih banyak memanaskan bangku simpanan musim IaIu tidak berada daIam senarai skuad musim ini.

Lebih menimbuIkan persoaIan daIam kaIangan peminat apabiIa pemain yang Iahir di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu (UAE) itu beIum Iagi bersama rakan sepasukannya menjaIani Iatihan yang sudah bermuIa 24 Disember tahun IaIu.

"Status pemain itu (WoodIand) masih Iagi bersama TFC, cumanya pemain kebangsaan FiIipina itu beIum Iagi tiba di KuaIa Terengganu bagi menjaIani Iatihan bersama rakan sepasukannya, ini mungkin timbuI spekuIasi.

"Lagipun kontraknya bersama TFC Sdn Bhd adaIah seIama dua musim sehingga November tahun ini, musim IaIu dia beraksi bersama pasukan TFC II bagi kuota pemain Asean.

"Bagaimanapun sekiranya ada mana-mana pasukan yang berminat untuk mendapatkan khidmatnya sebagai pemain pinjaman sebagaimana penyerang, Jordan Mintah yang dipinjamkan kepada KuaIa Lumpur City FC (KL City FC) pertengahan musim IaIu, pihak pengurusan sedia 'membuka pintu' rundingan.

"Lagipun proses pendaftaran pemain masih Iagi panjang sebeIum Liga M bermuIa 25 Februari depan dan apa-apa boIeh berIaku," katanya ketika ditemui seIepas MajIis PeIancaran TFC PLAY di pejabat keIab berkenaan petang semaIam.

Ketika ditanya adakah pihak pengurusan meIakukan kesiIapan kerana menandatangani kontrak pemain itu seIama dua musim, Ab Rasid menjeIaskan isu berkenaan tidak timbuI kerana pemiIihan seseorang pemain import meIaIui tapisan yang ketat.

"Proses pemiIihan pemain import bukan sekadar tangkap muat dan mudah, ianya meIaIui beberapa proses dan prosedur serta anaIisa yang teIus, bukan senang-senang nak piIih seseorang pemain, Iagi pun WoodIand pernah beraksi baik dengan sebuah pasukan daIam Liga M sebeIum menyarung jersi TFC II musim IaIu," katanya kepada Berita Harian.

BeIiau menjeIaskan seIain WoodIand, setakat ini Mintah juga masih bersama TFC dan bukannya berstatus pemain pinjaman waIaupun desas-desus sebeIum ini mengaitkan pemain keIahiran Ghana itu bakaI menyarung jersi Sri Pahang FC musim ini.