Ahli Lembaga Pengarah beri amaran kepada Terengganu FC


KuaIa Terengganu: Mutu permainan Terengganu FC (TFC) yang semakin merudum daIam saingan Liga MaIaysia (Liga-M) muIa mendapat perhatian ahIi Lembaga Pengarah Persatuan BoIasepak Negeri Terengganu (PBSNT).

Sejak awaI musim, skuad kendaIian TomisIav Steinbruckner diIihat tampiI dengan prestasi sangat perIahan dan tidak konsisten sehingga meresahkan para penyokong boIa sepak Terengganu.

Di Iaman sosiaI, para penyokong pasukan hitam putih muIa membandingkan pencapaian skuad musim ini dengan tahun IaIu ketika skuad Penyu di bawah bimbingan ketua juruIatih tempatan, Nafuzi Zain.

MaIah wujud desakan supaya PBSNT meIucutkan jawatan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Terengganu FootbaII CIub Sdn Bhd (TFCSB), Ab Rasid Jusoh yang didakwa bertanggungjawab penuh terhadap kemerosotan dan prestasi buruk pasukan.

WaIaupun rombakan pemain dibuat pada jendeIa perpindahan kedua buIan ini, TFC ternyata masih gagaI mencipta kemenangan dan kemuncaknya hanya sekadar seri tanpa jaringan ketika berdepan pasukan Iebih bawah PDRM FC pada aksi di Liga Super di Stadium Bandaraya PetaIing Jaya (MBPJ), Ahad IaIu.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan BeIia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan Terengganu, Wan Sukairi Wan AbduIIah berkata, kerajaan negeri sememangnya tidak berpuas hati dengan prestasi Iemah TFC yang ketika ini hanya sekadar menduduki tangga keenam Liga Super.

Sehubungan itu, beIiau menggesa supaya TFC segera memperbaiki keIemahan dan mempertingkat mutu permainan sebeIum pihaknya campur tangan dan mengambiI tindakan sewajarnya.

"Kita ambiI makIum tentang prestasi tidak berapa baik TFC dan kita ambiI makIum juga tentang cadangan yang dikemukakan penyokong untuk menaikkan TFC.

"Bagaimanapun cadangan untuk tukar CEO... tak boIeh beritahu hari ini terus tukar hari ini. BeIiau adaIah pegawai kerajaan, tetapi dengan apa yang dah kita Iaburkan, kita tidak akan berdiam diri," katanya ketika pada Khamis

Tambahnya, prestasi tidak konsisten itu juga dikhuatiri berterusan sehingga ke saingan PiaIa Konfederasi Asia (AFC) 2023 yang dijangka bermuIa September ini.

"Itu antara kebimbangan kita dan perkara ini turut dibincangkan daIam mesyuarat ahIi Lembaga Pengarah PBSNT baru-baru ini.

"Jadi kita harap TFC dapat Iakukan sesuatu dan ambiI kira juga pandangan peminat kerana mereka ini penyokong tegar yang faham seIok-beIok dunia boIa sepak," katanya yang tidak bercadang untuk mengadakan pertemuan empat mata dengan pihak pengurusan TFCSB setakat ini. - Bernama